ima rješenje

Josipović: Referendum da, ali i puna zaštita homoseksualaca

'24.05.2013., Zagreb - Aktiviski inicijative U ime obitelji nastavljaju prikupljati potpise za referedndum o ustavnoj definicji braka kao zajednice muskarca i zene. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
14.06.2013.
u 10:15

Moguće je naći rješenje koje će osigurati ravnopravnost građana u istospolnim zajednicama/obiteljima bez obzira na referendum

Na pitanje je li moguće da predsjednik države dr. Ivo Josipović kao medijator intervenira u povodu društvenih podjela koje prijete ustavno-političkom krizom, iz izvora u Uredu predsjednika odgovoreno nam je kako je i dosad intenzivno razgovarao s građanima i udrugama koje misle različito.

Poštovati volju građana

Predsjedniku smo upite poslali jer vladajući inzistiraju na antireferendumskoj retorici i nakon što se 11 ustavnopravnih stručnjaka ujedinilo kao nikad dosad kroz zajedničko očitovanje o nužnosti održavanja i obvezatnosti referenduma. Zanimao nas je i suštinski stav predsjednika Josipovića o inicijativi ustavnog definiranja braka kao zajednice muškarca i žene pa nam je iz izvora u njegovu Uredu, jer je predsjednik na sastanku šefova srednjoeuropskih država u Bratislavi, preneseno:

– Nije dobro da se u Ustav unose odredbe koje mogu imati ograničavajuću ili diskriminirajuću narav u odnosu na ljudska prava i kvalitetu života ljudi, a ni da se religijske vrijednosti unose u ustav sekularne države. Ali, treba poštovati ustavne i zakonske odredbe o referendumu te sukladno propisima provesti referendum. Ako se ispune uvjeti za provođenje referenduma, volju građana mora se poštovati – stajalište je koje doznajemo iz izvora u Uredu predsjednika.

Što se tiče prava na istospolni brak i konzumiranja prava koja iz toga izviru, istaknuto je:

– Iako, prema odluci Europskog suda za ljudska prava, pravo na istospolni brak nije etablirano pravo koje uživa zaštitu prema Konvenciji, jasno se prepoznaje širenje poimanja obiteljskog života i prava na brak. To potvrđuju i pojedine odluke Europskog suda za ljudska prava, njemačkog Ustavnog suda, a i zakonodavna praksa pojedinih europskih i izvaneuropskih zemalja koje su institucionalizirale istospolne trajne veze kao brak ili s njim izjednačenu zajednicu – odgovoreno nam je.

Postoji li “treće rješenje” koje bi ispoštovalo (referendumsku) volju naroda, ali i pravo seksualnih manjina na sva prava istovjetna bračnima (kroz izmjenu Ustava i zakona na inicijativu Sabora), pa i zadovoljilo načelo ekonomičnosti. Jer, iako demokracija ne pita za cijenu, pravni eksperti ističu kako ustavno definiranje braka zapravo ne donosi ništa bitno novo u smislu zaštite “zajednice muškarca i žene” ili osporavanja prava istospolnih zajednica.

Pravo na istospolni brak

– Moguće je naći zadovoljavajuće rješenje koje će osigurati ravnopravnost građana koji su u istospolnim zajednicama/obiteljima bez obzira na eventualni referendum i njegov rezultat. Moglo bi se naći i rješenje koje bi bilo prihvatljivo najširem krugu građana – tvrdi se u odgovoru. A što se tiče apela ustavnopravnih stručnjaka da Sabor kao ustavotvorac i zakonotvorac konačno regulira institut narodne inicijative, stav je kako to pitanje, pa i preispitivanje sadašnjih ustavnih i zakonskih odredbi o referendumu, treba odvojiti od pitanja uređenja istospolnih zajednica.

– Riječ je o ozbiljnom pitanju našeg političkog i pravnog sustava koji traži temeljitu političku i stručnu raspravu – navodi se u odgovoru.

>> Ustavna kriza? Kakva je sudbina referenduma o braku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije