Čestitke

Josipović: Reforme ne znače pristajanje na bešćutnost

Ivo Josipović (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
Autori: luc, ba/VLM
30.04.2012.
u 13:34

U Hrvatskoj su radnici, nažalost, u jednako teškoj situaciji kao u vrijeme prvih radničkih demonstracija prije sto godina, istaknuo je Boris Šprem

U povodu Međunarodnog praznika rada predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem uputio je čestitku građanima Republike Hrvatske koju donosimo u cijelosti:

– Međunarodni praznik rada, kojim i u Hrvatskoj obilježavamo borbu radnika za humane i pravednije uvjete rada, trebao bi biti prigoda za radost i slavlje.

U Hrvatskoj su radnici, nažalost, nakon višegodišnjeg uništavanja gospodarstva zbog grijeha krive pretvorbe i privatizacije, čemu se pridružila još i svjetska kriza, u gotovo jednako teškoj situaciji kao u vrijeme prvih radničkih demonstracija protiv iskorištavanja od poslodavaca prije više od jednog stoljeća.

Loše stanje u gospodarstvu ne možemo promijeniti preko noći. Ali najvažnija je ipak svijest da ga odgovarajućim zakonskim mjerama promijeniti možemo, i to nabolje. Vladine su mjere fokusirane na poticanje investicija, proizvodnje, a time i pada nezaposlenosti.

Milanović: Razumijemo zamor i nestrpljenje hrvatskih građana

U vjeri da težimo istim ciljevima i da ih najbolje možemo ostvariti kroz stalni dijalog, dragim sugrađanima čestitam 1. svibnja – Međunarodni praznik rada! – poručio je u svojoj čestitci predsjednik Sabora.

Nešto kraća prvosvibanjska je čestitka predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji navodi kako je svjestan da mjere koje njegov kabinet poduzima nepovoljno djeluju na standard građana, ali samo u kratkom roku.

"Razumijemo zamor i nestrpljenje hrvatskih građana od kojih se uvijek tražilo samo odricanje. S druge strane, svako daljnje odlaganje neugodnih poteza bilo bi ne samo neodgovorno, već i nepošteno i pogrešno, a naposljetku i neuspješno kupovanje vremena koje je već gotovo isteklo. Odlučni smo u tome da vratimo radniku i radu dostojanstvo i položaj koji zaslužuju, a hrvatsko gospodarstvo postavimo na zdrave temelje, kao jedini put do boljeg života svih, radnika, umirovljenika i onih koji svoje pravo na rad još nisu ostvarili ili su u ovim teškim godinama izgubili radna mjesta. Vjerujemo da u tome i dalje imamo vašu podršku", stoji u Milanovićevoj čestitici.

Josipović: Reforme ne znače pristajanje na bešćutnost

Predsjednik Ivo Josipović u svojoj se čestitci osvrnuo na težak položaj građana, pogotovo nezaposlenih, mladih, radnika i umirovljenika.

"Prvi svibanj je i dan kada još jednom, glasnije nego ikada, moramo reći da mnogi naši građani nemaju posao, da mnogi rade a ne primaju plaću, ili da primaju plaću koja je nedovoljna za život dostojan čovjeka. To je dan kada moramo reći da se i danas radnicima krše prava, ne samo u pogledu plaće, već i kada je riječ o uvjetima rada i drugim pravima. Prvi svibanj je dan kada se ponovo moramo suočiti s činjenicom da mnogi radnici koji su cijeli svoj radni vijek naporno radili danas imaju mirovinu od koje se ne može pristojno živjeti", ustvrdio je Josipović.

Kao i Milanović, pozvao je na podršku reformama koje "nisu lake", dodavši kao njihovo provođenje ne znači "pristajanje na bešćutnost" te da država upravo sada mora pokazati svoj socijalni karakter.

"Posebnu podršku zaslužuju mladi koji tek ulaze u svijet rada. Kvalitetno obrazovanje i dostupnost novih tehnologija najjače su oružje koje im društvo može dati u borbi za uspjeh", smatra Josipović.

Komentara 46

SC
SCANDALMAN
13:48 30.04.2012.

a slavimo što? radničke neisplaćene plaće i dodatne poreze i više cijene?

SO
sotokuco
14:09 30.04.2012.

Iako im je svaki dan neradni, 1. idućeg mjeseca posebno čestitam Čačiću, a od srca i Mesiću, s poklikom, dolje fašizam i komunizam.

KO
korisnik2
21:04 30.04.2012.

ma ne kuzite. reforma=josipovic. ako nema josipovica, nema ni reformi. propast ce svijet bez jove. ili vesne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije