GOTOVO 'BABLJE LJETO'

Jutro će biti najtopliji dio dana: Nakon visokih temperatura dolazi hladnije razdoblje

Zagreb: Kratkotrajan jak pljusak zahvatio centar grada
Neva Zganec/PIXSELL
14.10.2023.
u 20:35

Nedjelja u istočnom dijelu Hrvatske donosi oblačno vrijeme s kišom, a ponegdje čak i grmljavinom. Vjetar će zapuhati umjereno do jako iz smjera sjeveroistoka, što će uzrokovati značajan pad temperature. Jutarnje temperature od 16 do 18 °C popodne će pasti na 11 do 13 °C.

U nedjelju će Hrvatsku zahvatiti dugo najavljivana i dugotrajna promjena vremena. Nakon razdoblja neobično visokih temperatura za sredinu listopada, napokon dolazi primjerenije vrijeme. Počet će se formirati oblaci, s povremenom kišom koja lokalno može biti obilna i popraćena grmljavinom. U višem gorju, snijeg je također vjerojatan.

Osjetno će se pojačati sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom dijelu Jadrana bura puhati, a ponegdje i s olujnim udarima. Ovi vjetrovi će dodatno pojačati osjećaj hladnoće prouzrokovan padom temperatura zraka. Tako će sljedećih poslijepodneva mnoga područja biti hladnija čak i od nekih jutarnjih temperatura iz prijašnjih dana, dok će najniža jutarnja temperatura u kopnenim krajevima biti blizu nule, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nedjelju osjetna promjena vremena - zahladnjenje, kiša, bura...

Najtopliji dio dana bit će jutro i u središnjem dijelu Hrvatske. S umjerenim i jakim sjeveroistočnim vjetrom, temperatura će popodne sniziti na 10 do 13 °C. Oblačno vrijeme s kišom dominirat će tijekom dana, a lokalno obilne oborine mogu se očekivati na južnim područjima.

POVEZANI ČLANCI:

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu očekuje se oblačno vrijeme s kišom. Povremeno će biti izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, a mjestimice će pasti obilna oborina. Na obali će se povremeno pojaviti kraća sunčana razdoblja. Jugozapadni vjetar umjereno će puhati, no već prijepodne okreće na jaku buru s olujnim udarima, dok će na gorskim područjima zapuhati sjeveroistočnjak. Popodne će značajno osvježiti, s temperaturom zraka na moru od 15 do 18 °C i u gorju od 6 do 10 °C. Večer na planinskim vrhuncima može donijeti i poneku pahulju..

Unatoč sunčanim razdobljima, Dalmacija neće proći bez promjenljivog vremena. Kiša će stići sa sjeverozapada, praćena popodne pljuskovima i grmljavinom. U početku će puhati umjereno jugo, ali će kasnije jačati bura s olujnim udarima te će se proširiti duž obale. Dnevna temperatura zraka bit će oko 24 °C, nešto niža u unutrašnjosti. Kiša će najkasnije stići do južnog dijela Hrvatske tek potkraj dana, što će ga učiniti najsunčanijim i najtoplijim dijelom zemlje u nedjelju. Dnevna temperatura zraka bit će između 23 i 25 °C, uz umjereno jugo. U noći na ponedjeljak, stiže bura.

Svježi dani slijedećeg tjedna, bura nosi hladnoću

Najavljuju se svježi dani na kopnu tijekom idućeg tjedna, uz djelomično sunčano vrijeme u ponedjeljak i utorak. U utorak se može očekivati tek malo kiše u unutrašnjosti Dalmacije, dok je kiša izgledna u srijedu na ostalim kopnenim područjima. Na Jadranu također slijede svježiji dani nego što smo navikli, a u ponedjeljak će snažna bura s olujnim udarima pojačati dojam hladnoće. Ova bura oslabjet će u utorak, no bit će zamijenjena jugom. U utorak, postoji mogućnost kiše u Dalmaciji, dok je srijeda donosi izglede za oborinu duž cijele obale, a lokalno i pljuskove praćene grmljavinom.

VIDEO Izraelski zračni napad na Gazu pogodio je palestinski spasilački tim

Komentara 1

Avatar MalenaB.
MalenaB.
07:50 15.10.2023.

Ništa neobično za polovicu listopada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije