MARIJA BISTRICA

Kad ne mogu zaštititi sebe, pokušat će zaštititi okoliš

Marija Bistrica
Foto: Silvija Videk
1/2
21.02.2014.
u 12:00

- Ne možemo se pomiriti s time da neke inspekcije gnojnicu koju svi vidimo i osjetimo okarakteriziraju kao podzemne vode - očajni su mještani.

Godinama se mještani više naselja u općini Marija Bistrica bore s inspekcijama. Točnije, borba se odnosi na želju da usred ljeta noću ne moraju zatvarati prozore zbog nesnošljivih neugodnih mirisa, a danju dobro paziti da si u kuću ne unesu onečišćenje koje bi moglo rezultirati i teškim bolestima. Mještani Tugonice, Podgrađa i drugih naselja u blizini dviju farmi u kojima se tovi junad na svoj su problem pokušali ukazati peticijama, prijavama inspekcijama, čak i prosvjedima, no jedino što su do sada dobili je sudska tužba vlasnika jedne od farmi protiv mještanke koja se usudila o problemu progovoriti u javnosti. Od nje traži i 20.000 kuna za nanesenu štetu.

Ni jedna nepravilnost

Činjenica da su dolazile razne inspekcije, no ni jedna nije utvrdila baš niti jednu nepravilnost te je mještane gotovo obeshrabrila, unatoč pomoći koju im je željela pružiti i Općina i ostala javnost. Kako bi se konačno stanje u kojem se “na večer stavi sušiti rublje koje ujutro smrdi po gnojnici” pokušalo ipak riješiti, predstavnici mještana pozvani su i na sjednicu marijabistričkog Općinskog vijeća. Na isto vijeće pozvani su i inspektori, no nisu došli. - Dogodilo se upravo ono što se nama događa godinama. Inspektori su odgovorili kako ne mogu doći jer sjednica nije u njihovo uredovno vrijeme. Isto je tako i s nepravilnostima koje se rade na farmama jer se i one rade kad je sigurno da inspekcije neće doći - u kasnijim popodnevnim ili ranim jutarnjim satima - rečeno je na sjednici. Odgovori koji su stigli u Općinu govore da su svi inspekcijski nalazi do sada bili uredni. - Živimo na selu i nije neobično ako nešto malo smrdi, ali ako nas smrad guši, onda nam nitko ne treba dokazivati suprotno. Nitko ne želi da se pogoni zatvore, želimo samo da rade na način da ne štete nama mještanima. Ne možemo se pomiriti s time da neke inspekcije gnojnicu koju svi vidimo i osjetimo okarakteriziraju kao podzemne vode - očajni su mještani.

Angažirali odvjetnika

Kako bi im se ipak pokušalo pomoći Općina Marija Bistrica je angažirala odvjetnika koji je također bio na sjednici i koji je nakon svega zaključio:- Kako praktično ni jedna inspekcija nije našla nepravilnosti u tom djelovanju, u budućem bi trebalo objediniti njihov rad preko funkcije državnog odvjetništva - kazao je odvjetnik Vladimir Terešak. To znači da bi postupanjem po kaznenom djelu protiv okoliša državno odvjetništvo na neki način ‘prisililo’ inspekcije da interveniraju i izvan uredovnog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije