Premijer Milanović

Kad uđemo u Uniju, bit će teškoća, ali ne i 'slovenskog sindroma'

'sajam 1'
''
09.04.2013.
u 20:25

Dodao je kako se očekivane teškoće u poslovanju mogu pobijediti kvalitetom

Ulazak u Uniju otežat će nam poslovanje, jer je to vječna borba za konkurentnost. Međutim, to ne znači da naši proizvođači kao što su Podravka, Kraš, Gavrilović moraju i trebaju prodavati samo u BiH i Srbiji, nego u cijeloj Europi. To će biti dodatni kreativni pritisak na njih da tamo gdje jesu prisutni, budu prisutni još i više – kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Prošao pola svijeta

Dodao je da su hrvatski proizvodi iznimne kakvoće te da se hrvatskoj prehrambenoj industriji neće dogoditi slovenski sindrom.

– Vjerujem u kvalitetu tih proizvoda. Prošao sam pola svijeta, i to su proizvodi više srednje klase. Samo je stvar marketinga, upornosti i ako hoćete bezobrazluka da se to šire proda. Siguran sam da se hrvatskoj prehrambenoj industriji neće dogoditi ono što se dogodilo slovenskoj koja je u strahovitim teškoćama – rekao je. Izrazio je očekivanje da će hrvatski proizvođači tržište regije proširiti i na Europu. Premijerovu zabrinutost, kao i zabrinutost svih prehrambenih kompanija, izaziva skora promjena režima bescarinskog uvoza zbog ulaska u EU i napuštanja tržišta CEFTA-e.

Hrvatski premijer izbjegao je jučer i zajedničku konferenciju za novinare koju su održali njegovi kolege, iz BiH Vjekoslav Bevanda, iz C. Gore Milo Đukanović i iz Srbije Ivica Dačić, te se pojavio na štandu jednog od najvećih hrvatskih izlagača na mostarskom sajmu, koprivničke Podravke. Hrvatski premijer razgovarao je i s nekoliko velikih gospodarstvenika koji imaju veliko tržište u susjednim zemljama među kojima je i vlasnik Mepas grupe Mirko Grbešić, u kojoj su Saponia, Koestlin i Maraska. Grbešić je rekao da će novi uvjeti od 1. srpnja dovesti do velikih problema.

Ciljano tržište

U Milanovićevoj pratnji bili su i ministar turizma Darko Lorencin i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Predstavnici kompanija, među kojima je i Podravka, istaknuli su da neće biti jednostavno promijeniti ciljano tržište u kratkome roku zbog ulaska u Europsku uniju, nego da će se pokušavati prilagoditi novim uvjetima, što može uključivati i prijenos dijela proizvodnje.

>>Banski dvori: Milanović nije bolestan, na sajmu je u Mostaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije