POSEBNI UVJETI

Kako će izgledati predsjednički izbori 2024. u Rusiji? Postoji nekoliko scenarija za Putina

Posljednji dan parlamentarnih izbora u Rusiji
Foto: VITALY NEVAR/NEWSCOM
1/3
14.01.2023.
u 19:00

Službena kampanja započinje u prosincu 2023. godine, a prije njih održat će se i izbori za guvernera u najmanje 20 regija, kao i izbori za zakonodavnu skupštinu najmanje 16 regija

17. ožujka 2024. - datum je kada bi se, ako sve prođe prema planu, trebali održati predsjednički izbori u sada zaraćenoj Rusiji, a pripreme u Kremlju već su krenule. Iako zasad još nema službene potvrde aktualnog predsjednika Vladimira Putina, izvori ruskog lista Kommersanta navode kako će on na njima itekako sudjelovati.

Na vlasti kao premijer ili predsjednik od 1999., Putinu su se ovlasti 2020. dodatno proširile izmjenama Ustava kada je odlučeno kako predsjednik može tražiti povjerenje za peti mandat, čime je njegova kandidatura na izborima 2024. i omogućena. Izvori Kommersanta tako vjeruju kako je njegova kandidatura čak i vjerojatna, s obzirom da je navodno već provodio razgovore sa stručnjacima o provođenju izborne kampanje.

Tema zajedništva

''Ideologija ovih izbora još je nejasna, ali se pretpostavlja kako će se temeljiti na temi zajedništva'', navodi list. 

Službena kampanja započinje u prosincu 2023. godine, a prije njih održat će se i izbori za guvernera u najmanje 20 regija, kao i izbori za zakonodavnu skupštinu najmanje 16 regija. Prethodni predsjednički izbori bili su zakazani za 17. prosinca 2017., a Putin je svoju kandidaturu najavio tek 6. prosinca.

Jedan od izvora ruskog lista uključen je pripremu ovih izbora te tako navodi kako će ovi predsjednički izbori imati posebne uvjete s kojima će se Kremlj morati suočiti.

''Postoji gigantski broj zadataka za ovu godinu. Izbori će se održati u uvjetima specijalne vojne operacije, sankcija, eskalacije međunarodnih odnosa. Već ove godine moći će se pogledati tehnološka rješenja protivnika. Dakle, ovo je stvarno dobra godina za testiranje ovih ili onih rješenja'', navodi tako izvor.

Drugi sugovornik pak navodi kako će Rusija po prvi puta morati raditi i s biračkim tijelom nove četiri regije koje će sudjelovati na izborima. 

''Usvojeni ustavi u Donjecku i Lugansku predviđaju neizravne izbore glavara, što znači da je pitanje legitimiteta tamo posebno upitno'', navodi izvor. 

Nekoliko scenarija

Prema jednom izvoru već je sada razvijeno nekoliko scenarija za predstojeće predsjedničke izbore, a voditelj znanstvenog Vijeća Centra za aktualnu politiku Aleksej Česnakov već je ranije najavio kako će ključnu ulogu prije početka kampanje odigrati upravo poruka Putina Saveznoj skupštini, koja se nije dogodila prošle godine. 

Politolog Vladimir Šemjakin pak navodi kako će regionalni izbori prije predsjedničkih moći ''testirati opću ispravnog izbornog stroja'', navodeći kako su oni inače vrlo ograničeno polje za eksperimentiranje.

''Regionalne kampanje mogu istaknuti neke zajedničke probleme, a nije činjenica da tamo gdje ih nije bilo, neće se pojaviti za godinu dana. Štoviše, kampanja 2024. razlikuje se od svih prethodnih po tome što se neće održavati u servilnim uvjetima, a do njenog početka sve se može jako promijeniti'', zaključuje.

>> VIDEO Vlada mijenja cijene: Evo koliko će koštati mljeveno meso, ulje, šećer...

Komentara 29

PA
papiribica
19:21 14.01.2023.

Više me zanima hoće li biti pošteni sljedeći izbori u Zagrebu ili će se sve učiniti da se zataška Zambija i nerad.

DU
Deleted user
22:31 14.01.2023.

Po zapadnoj propagandi tada će u Moskvi biti Zelenski sa svojom vojskom tako da neće biti izbora.

Avatar Foton
Foton
14:05 15.01.2023.

Biti ce napeto. Zbog opozicije ratu, Putin bi mogao dobiti manje od 120% glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije