Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VALUTA

Kako ćemo raspolagati gotovinom u zadnjim danima ove godine i što slijedi u Novoj godini?

Screenshot
28.12.2022.
u 19:01

Promjene koje će nastati nakon uvođenja eura mogu kod pojedinih građana izazivati manju nelagodu, međutim, nema razloga za strah – dovoljno je pripremiti se na vrijeme

Pripreme za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj već su uvelike krenule, a brojni supermarketi, kafići i druga trgovačka društva još su tijekom ljeta započeli s dvojnim iskazivanjem cijena, u kunama i u eurima, dok je od 5. rujna 2022. to postalo i obavezno. Za dvojno iskazivanje cijena trebalo je provesti brojne informatičke i tehničke pripreme, no građani će time dobiti priliku da se postupno naviknu na iznose u novoj valuti. Dvojno iskazivanje trajat će do kraja sljedeće godine kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu.

Osim u svakodnevnoj kupnji namirnica i pri plaćanju osnovnih usluga koje često koristimo uvođenje eura vrlo će nas brzo dotaknuti i u sektoru financijskih usluga, prilikom korištenja usluga društava za osiguranje, mirovinskih i investicijskih fondova. To je sve segment financijskih nebankarskih usluga koji, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s kraja ožujka, čini 31,2 posto ili 230,3 milijarde kuna ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske.

Kako će protjecati konverzija i hoće li sve biti korektno primijenjeno kod svih aktera u financijskom sektoru, pogledajte u videu.

 

 

Sadržaj omogućila HANFA.
 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
19:47 28.12.2022.

Kojom gotovinom ???

CH
Challenger
13:52 02.01.2023.

Nekad smo imali dinare pa smo štedjeli u markama pa smo onda dobili kune i štedjeli u eurima a sad imamo eure a štedjet ćemo za kruh, mliko, meso!

BI
bikica7
17:22 30.12.2022.

Euro je velika podvala Hrvatima. Sjetite se Grčke pred više godina. "Bože čuvaj sirotinju, bogati se ionako za sebe pobrinu..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije