NOĆNA DRAMA NA KOLODVORU

Heroj prometnik u Dugom Selu spriječio je veću štetu: 'Napravio je jedino što je moguće'

Foto: Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
1/8
29.11.2023.
u 12:41

Cijela situacija se dogodila sinoć oko 23.20 sati, a kako je točno Marko Lončarević zaustavio vlak od 26 vagona teškog 2.000 tona, ispričao nam je predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić

Teretni vlak 48911 RCC sinoć se zaputio iz Koprivnice te redovno prolazio kroz Dugo Selo, a ništa se nije činilo neobičnim za vanjskog prometnika Marka Lončarevića, sve dok nije vidio zadnji vagon - iskliznut iz tračnica, trgao je sve što se pred njim nalazilo. S obzirom na to da je taj vagon predstavljao veliku opasnost, Lončarević je odlučio reagirati te je skočio na njega kako bi zakočio cijeli vlak i spriječio još veću štetu nego što je nastala. 

Cijela situacija se, podsjetimo, dogodila sinoć oko 23.20 sati, a kako je točno Marko Lončarević zaustavio vlak od 26 vagona teškog 2.000 tona, ispričao nam je predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić, koji je u prvom redu pohvalio ovaj hrabar potez kolege koji ga je mogao koštati i glave. 

- On je napravio jedino što je bilo moguće u tom trenutku. Strojovođa nije primijetio da je zadnji vagon iskočio i da za sobom trga prugu i sve ostalo. Probajte si zamisliti, prolazi vlak, a zadnji vagon je iskočio iz tračnica i trga asfalt, peron, beton i ostalo. Skočio je na taj vagon, na stepenicu gdje se inače penje i odvrnuo slavinu. Postoji na kraju vlaka slavina kojom je ispustio zrak iz kočnog sustava, čime su sve kočnice na vlaku automatski zakočile. Izazvao je brzo kočenje, hrabro i prisebno i time zaustavio vlak - ispričao nam je Grbešić. 

A koliko je to bilo potencijalno opasno za Lončarevića, predsjednik Sindikata nam govori kako možemo procijeniti sami. 

POVEZANI ČLANCI:

- Vi ne znate kako će se vagon ponašati. Kolega inače ima iskustva, ali vagon se u bilo kojem trenutku mogao prevrnuti. Srećom i njegovom prisebnošću vlak se jednostavno zaustavio, kolega je u redu, zadovoljan što je tako ispalo, a sada doma odmara - napomenuo nam je. 

- S obzirom na masu, vlak bi inače vjerojatno potrgao sve izlazne skretnice i time bi se vjerojatno i mreža zatvorila na neko dugo vrijeme, s time da 90 posto vlakova HŽ-a tamo prolazi - napomenuo nam je Lončarević. Što je izazvalo iskliznuće vagona, zasad nije poznato. Grbešić nam govori kako je puno mogućih razloga,.

- Iskliznuće vagona se zna dogoditi, no ne treba prejudicirati i treba pričekati rezultate očevida - poručio je. 

>> VIDEO Luda potjera u Americi: Dječak (12) ukrao viljuškara, dok ga je policija hvatala oštetio desetak vozila

Komentara 3

ZJ
Zjako
13:25 29.11.2023.

Nebi me iznenadilo da ga sada kazne za ugrožavanje života i dobara ili nešto slično, koliko se novca moglo ukrasti na obnovi cijelog sustava skretnica i perona. Pa on je ozbiljno ugrozio skijanje direktora a i ide vrijeme darivanja odd ovih što pobjede na natječaju... mislim da ga treba u zatvor i otkaz momentalno :-)

SS
simpatican.simpa
13:50 29.11.2023.

Ovo je samo pokazatelj stanja naših željeznica i kontinuirani šlamperaj i neodgovornost SVIJU od AP, ministra, brojnih menagera u HŽu-, pravosuđa,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije