POSTIGNUT DOGOVOR

Kako je Putinu zadan veliki udarac: Ovi čelnici su nagovarali Orbana, on im postavio dva uvjeta

Europski čelnici
Foto: Twitter/Charles Michel
1/12
01.02.2024.
u 12:29

Politico piše da je dogovor EU o dodatnom paketu potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu uslijedio nakon što je mala skupina čelnika uvjerila mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od veta na financiranje Ukrajine.

Čelnici svih 27 država članica Europske unije postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. "Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu", objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Izvanredni samit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo je dogovor o pomoći Ukrajini i jedno je je Mađarska bila protiv

Politico piše da je dogovor EU o dodatnom paketu potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu uslijedio nakon što je mala skupina čelnika uvjerila mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od veta na financiranje Ukrajine.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te čelnici Francuske, Njemačke i Italije, održali su sastanak iza zatvorenih vrata s mađarskim premijerom. Sastanak je zatim proširen na druge čelnike, uključujući nizozemskog premijera Marka Ruttea, poljskog premijera Donalda Tuska i belgijskog premijera Alexandera De Crooa.

The Guardian dodaje da su europski čelnici i Orban dogovorili dva kompromisa. Najprije, za dvije godine Europska će komisija po potrebi napraviti reviziju potrošnje, no o tome će se još glasati. Također, postoji i dodatna mjera o mehanizmu uvjetovanja vladavine prava, rekao je glasnogovornik.

Čelnici su se složili oko sljedećeg teksta, prema dokumentu u koji je Guardian imao uvid: "Na temelju godišnjeg izvješća Komisije o provedbi instrumenta za Ukrajinu, Europsko vijeće će svake godine održati raspravu o instrumentu s ciljem davanja smjernica. Ako bude potrebno, Europsko vijeće će za dvije godine pozvati Komisiju da izradi prijedlog za reviziju u kontekstu novog VFO-a."

VEZANI ČLANCI:

"Europsko vijeće podsjeća na svoje zaključke iz prosinca 2020. o primjeni mehanizma uvjetovanja", dodaje se.

U skladu s tim, čelnici su se tada složili oko stvaranja novog mehanizma koji omogućuje blokiranje financiranja EU državi članici u slučaju kršenja načela vladavine prava koje može ozbiljno ugroziti financijsko upravljanje proračunom EU ili zaštitu financijskih interesa Unije. Taj je mehanizam kasnije aktiviran kako bi se suspendirao dio EU financiranja Mađarske.

U svojim zaključcima iz 2020., čelnici su naglasili važnost osiguravanja da primjena mehanizma bude objektivna, pravedna i utemeljena na činjenicama te da osigura pravičan postupak, nediskriminaciju i jednak tretman svih država članica.

VIDEO Najopasniji teret na svijetu: Putin snimljen kraj 'nuklearnih' aktovki

Komentara 47

SA
saudinus
12:36 01.02.2024.

Točnije kupili Orbana.

LU
luftbrenzzer
12:59 01.02.2024.

Samo da mi je znati koliko košta alatka kojom su "slomili" Orbana.

XC
xcopya
13:56 01.02.2024.

Orban je još juče u jednom intervijuu naznačio da će ovako postupiti jer prije svega ima na umu dobrobit Mađarske. Činjenica da su EU moćnici ne dozvoljavaju reviziju potrošnje kroz dvije godine bez glasovanja mnogo govori, znači ista se ne mora niti obistiniti. Sem vojne potpore većina ovog novca trebala bi da osigura opstojnost države Ukrajine u civilnom sektoru a svi znamo kako je to do sada išlo. Veliki dio ovog novca biti će opran i pokriven korupcijom. Čak su i SAD objavile da je nemoguće pratiti tijek novca u Ukrajini. Moguće je da bi za isti i Putin pristao da Ursula postane predsjednica Rusije jer je i Rusima jasno da je EU vojno jača od njih i niti u snu ne planiraju napasti istu. Pa pogledajte samo ratove na Bliskom istoku. Čak niti vojno superiorne države tamo nemogu ostvariti svoje interese. Dakle, sve je u novcu i tko će ga strpati u svoj džep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije