Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. dubrovnik forum

Kako možemo zacrtati siguran put kroz dugoročne izazove i zaobići strašne nevolje koje koče rješenja?

Dubrovnik: 17. Međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2024.
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
30.06.2024.
u 14:24

Dubrovnik Forum već tradicionalno pruža platformu za otvorene i konstruktivne rasprave o temama poput regionalne sigurnosti, ekonomske stabilnosti, migracija, klimatskih promjena i energetskih politika. Ovogodišnji forum se usredotočio na identificiranje konkretnih mjera i strategija koje bi mogle pomoći u prevladavanju trenutnih izazova te osigurati sigurnije i prosperitetnije uvjete za sve države sudionice

Međunarodna konferencija, 17. Dubrovnik Forum, pod naslovom „Dire straits and safe passages” održala se u Dubrovniku 28. i 29. lipnja 2024. godine. Ova prestižna konferencija okupila je vodeće političke lidere, stručnjake i diplomate iz cijelog svijeta koji su raspravljali o ključnim globalnim pitanjima s posebnim naglaskom na sigurnosne izazove i mogućnosti za stabilnost i prosperitet u međunarodnim odnosima. Tema ovogodišnjeg foruma, „Dire straits and safe passages”, odražava suvremene izazove s kojima se suočava međunarodna zajednica, uključujući političke, ekonomske i sigurnosne krize. Naslov ukazuje na složene i često opasne okolnosti u kojima se mnoge države nalaze, ali također naglašava potrebu za pronalaženjem sigurnih puteva i rješenja kroz dijalog, suradnju i inovativne pristupe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku svog govora na 17. Dubrovnik Forumu, istaknuo je kako je ovaj međunarodni skup ključna točka međunarodnih aktivnosti Hrvatske i prigoda za rezime globalnih odnosa, problema koje imamo na međunarodnoj razini i zajedničkog načina rješavanja. "Ove godine nazvali smo ovu konferenciju “Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”, podsjetio je premijer, pojasnivši kako je ideja ovakvog naslova konferencije ukazati na dijalog između sjevera i juga, odnosno otvoriti mostove suradnje i zajedničkog rješavanja brojnih globalnih, prije svega sigurnosnih, ali s njima usko povezanih gospodarskih, energetskih i ekonomskih problema.

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje, te je riječ o instrumentalizaciji jedne druge države u regiji“, osvrnuo se Plenković, komentirajući usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u crnogorskoj skupštini glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije. "Europska unija i svijet već su dvije i pol godine suočeni s produljenim nastavkom globalne krize, koju je uzrokovala pandemija COVIDA-19", rekao je predsjednik Vlade Plenković spomenuvši nedavno održan sastanak Europskog vijeća, na kojem je usvojen strateški plan i program djelovanja Europske unije za idućih pet godina. Smatra kako je ovaj dokument dobra politička poruka europskih lidera u ovako zahtjevnim okolnostima, jer adresira sve ono što je bitno za europski kontinent, ali i za odnose s drugim dijelovima svijeta.

Foto: Privatna arhiva

I u ovogodišnjem Forumu sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dužnosnici EU i međunarodnih asocijacija, Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, posebni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, pomoćnik američkog državnog tajnika zaduženog za europska i euroazijska pitanja James O'Brien te predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesua kao i ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwarz, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ministri vanjskih poslova Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Sjeverne Makedonije, te ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba te zamjenik ministra vanjskih poslova Azerbajdžana, brojni veleposlanici i drugi visoki uzvanici.

Na Forumu su sudjelovali i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana. U okviru Dubrovnik Foruma 2024, održao se trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana te ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana. Na sastanku se razgovaralo o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi te planovima i suradnji u trilateralnom formatu. Premijer Plenković u Dubrovniku je razgovarao s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. "Nastavljamo kvalitetnu suradnju Hrvatska se snažno zalaže za europski put BiH, kao i za postizanje političkog dogovora u BiH o izmjeni izbornog zakonodavstva s ciljem postizanja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Hrvatska se snažno zalaže za europski put Bosne i Hercegovine, kao i za postizanje političkog dogovora u BiH o izmjeni izbornog zakonodavstva s ciljem postizanja ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda“,kazao je premijer Plenković.

POVEZANI ČLANCI:

Jedinstvena značajka ovogodišnjeg Foruma je rasprava o ulozi umjetne inteligencije u diplomaciji i globalnom upravljanju, uz posvećeni događaj za mlade lidere i posebne OECD-ove „Dubrovnik Talks“. Forum se održao u povijesnom gradu Dubrovniku, simbolu otvorenosti koja proizlazi iz dugogodišnje uloge Hrvatske i Dubrovnika kao mosta između različitih kultura i naroda te njegove globalne trgovačke i pomorske tradicije, ističu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ogromne tragedije uzrokovane ratovima i neprijateljstvima u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, ali i pogoršanje napetosti u Indo-Pacifiku i nestabilnost u Srednjoj i Južnoj Americi pokazuju da su svi dijelovi svijeta suočeni s nasilnim sukobima ili nesigurnošću. Ovi regionalni sukobi i krize odvijaju se paralelno s ubrzanim natjecanjem velikih sila, ugrožavajući globalne trgovinske odnose i prekidajući vitalne opskrbne lance diljem svijeta. Sve to ukazuje da ne treba podcijeniti rizik od šireg sukoba. Veliki dijelovi čovječanstva s pravom žude za boljim životnim uvjetima i smanjenjem globalnih strukturalnih asimetrija. Nijedan dio svijeta nije pošteđen posljedica klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Izbjeglice od rata i prirodnih katastrofa, zajedno s migrantima u potrazi za boljim životom, preoblikuju društva na svim kontinentima. Nacionalna politika, regionalne organizacije i sam međunarodni multilateralni poredak bore se s ovom novom realnošću i potrebom prilagodbe novim okolnostima. Kako možemo zacrtati siguran put kroz te dugoročne izazove i zaobići strašne nevolje koje koče rješenja?

Dubrovnik Forum već tradicionalno pruža platformu za otvorene i konstruktivne rasprave o temama poput regionalne sigurnosti, ekonomske stabilnosti, migracija, klimatskih promjena i energetskih politika. Ovogodišnji forum se usredotočio na identificiranje konkretnih mjera i strategija koje bi mogle pomoći u prevladavanju trenutnih izazova te osigurati sigurnije i prosperitetnije uvjete za sve države sudionice. Jedan od ključnih ciljeva 17. Dubrovnik Foruma je jačanje međunarodne suradnje i solidarnosti u suočavanju s globalnim izazovima. Sudionici su imali priliku razmotriti kako najbolje iskoristiti postojeće međunarodne mehanizme i institucije za promicanje mira i sigurnosti, kao i za poticanje održivog razvoja. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima energetske sigurnosti i diversifikacije izvora energije, što je od izuzetne važnosti u svjetlu trenutnih geopolitičkih napetosti. 17. Dubrovnik Forum predstavlja važan korak prema izgradnji sigurnijeg i stabilnijeg međunarodnog okruženja. Kroz otvorene dijaloge i suradnju, sudionici su radili na pronalaženju rješenja koja mogu donijeti konkretne promjene i poboljšanja, ne samo za njihove zemlje, već i za cijelu međunarodnu zajednicu.

VIDEO Grbin održao govor na sjednici Glavnog odbora SDP-a

Komentara 1

IG
IgorY
20:38 30.06.2024.

Rješenje problema u kojem se svijet nalazi traži nove snage. Do rješenja neće dovesti Plenković niti opcije čiji je on predstavnik. Ti i takvi su nas sve skupa uveli u probleme u kojima jesmo, pa realno nije od njih očekivati rješavanje istih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije