USTAVNOST IZBORA

Kako promijeniti izborni zakon: Korekcije postojećeg sustava mogu se osigurati na dva načina

12.02.2023.
u 17:41

Svi sazivi Sabora u posljednjih više od 12 godina izbjegavali načeti temu prekrajanja izbornih jedinica za parlamentarne izbore , usprkos jasnim upozorenjima Ustavnog suda da aktualne granice izbornih jedinica mogu dovesti u pitanje ustavnost izbora. Taj proces prati veliki interes javnost i onih koji iznutra žele ojačati vlastiti utjecaj

Komentara 7

NO
Nordik
17:57 12.02.2023.

Jedina mi je želja da ovaj zakon napravi struka. Frankenštajnsko prekrajanje Hrvatske imali smo do sada i ako hdz preuzme imat ćemo i dalje.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
18:24 12.02.2023.

Kako prekrojiti biračke jedinice tako da HDZ bude sit a njegove ovčice ostanu na broju? Paradoks je da stanovnika fali tamo gdje je HDZ najjači a višak je tamo gdje obično gube. Očekujemo njihovu predizbornu alkemiju kojom će kao i obično biti jedino važno zadovoljiti različite unutarstranačke interese. Hrvatska i njen boljitak bit će kao i uvijek manje važni.

DU
Deleted user
07:32 13.02.2023.

za parlamentarne izbore jedine ispravne izborne jedinice su zupanije i grad zagreb..zastupnici moraju biti izabrani prema broju stanovnika...npr.licko senjska zupanija sa 60 000 stanovnika moze izabrati jednog zastupnika ..a grad zg 10 zastupnika....a srbima ukinuti odmah 3 zastupnika bez obziraa na izbore...a manjincima ograniciti politiku na njihova manjinska pitanja ...a ne da srbi vode nacionalnu politiku Hrvata...to je nonsens ove nase hrvatske drzave...npr.ako simpraga raskovic dobije izbore u si zupaniji neka bude zastupnica u saboru...a ne ovako nametnuti predsjednik vlade rh namece simpragu kao podpredsjednicu vlade rh ..zbog cega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije