Računi

Kako znamo da smo dužni kad ne piše koji to račun nismo platili?

'                               '
''
30.06.2010.
u 14:10

Stižu opomene za dugove za odvoz komunalnog otpada, čak i prijetnje ovrhom, ali nigdje nije naznačeno na koje razdoblje se odnosi navodni dug

Način naplate zaostalih potraživanja za odvoz smeća koji je pokrenuo Ekoflor plus izazvao je buru nezadovoljstva u stubičkome kraju. Građanima čije smeće odvozi ta tvrtka stižu opomene, čak i ovrhe, zbog navodno neplaćenih račune, no mjeseci pa ni godine na koje se dug odnosi nisu navedeni.

Bez potrebnih podataka

– Na opomenama nisu navedeni ni mjesec ni godina kada navodno nisam podmirio dug. Nije mi jasno kako bih ja sada mogao znati jesam li platio sve račune ili nisam. Valjda bi na opomenama trebalo biti navedeno razdoblje, mjesec i godina, kada račun nije podmiren i ja bih tada mogao provjeriti jesam li račun platio ili nisam. Ovako bih valjda trebao tražiti sve račune unazad deset ili više godina – rekao nam je naš čitatelj. On je potkraj prošle godine dobio opomenu u kojoj piše da duguje za odvoz komunalnog otpada 140 kuna, no nije navedeno razdoblja na koje se dug odnosi. U tih 140 kuna uračunato je i 20 kuna troškova slanja opomene, dakle, navodni dug za otpad je 120 kuna. Dalje se navodi da će protiv njega biti pokrenut postupak naplate putem suda, a svi troškovi ići će na njegov teret. Uz opomenu je priložena i uplatnica na 140 kuna, a u opisu plaćanja navedeno je samo plaćanje prema opomeni. Kako naš korisnik račun nije platio jer redovito podmiruje svoje obveze, a ovakve paušalne i neodređene opomene ne smatra vjerodostojnima, prije nešto više od mjesec dana stigla mu je obavijest o pokretanju ovršnog postupka. U njoj se spominju i zatezne kamate te novi trošak za ovu opomenu od 20 kuna.

"Na vaš dug podsjetili smo već nekoliko puta, tako da nam sada ne preostaje drugo nego preko odvjetnika pokrenuti ovršni postupak protiv vas", piše u toj obavijesti.

Rok od četiri dana

No, ipak mu nude mogućnost, i to, kako se navodi, posljednji put, da ove obveze podmiri u roku četiri dana. Naš sugovornik nije postupio ni po toj opomeni jer, ponovno je rekao, svoje obveze redovito podmiruje. Dodao je kako bi se svatko mogao sjetiti i poslati mu obavijest da je nešto dužan, a pritom ne navesti o kojim je računima riječ. Neki misle da ovakvim načinom Ekoflor pokušava zaobići zakonski propis o nastupanju zastare nakon godinu dana.

Ovakav način naplate zaostalih potraživanja nije se svidio ni čelnicima gradova i općina stubičkoga kraja.

"Tražimo od Ekoflora plus da učinkovitije organizira poslove naplate dugova od građana, odnosno da specificira mjesec i godinu za koje se odnosi dug", jedan je od zaključaka upućenih Ekofloru sa sastanka čelnika Gornje i Donje Stubice, Stubičkih Toplica, Oroslavja i Jakovlja. Naime, oni ipak dodjeljuju koncesiju za zbrinjavanje otpada i nije im svejedno kako koncesionar obavlja svoj posao, a to se, dakako, odnosi i na naplatu. Što na to kažu u Ekofloru, nismo uspjeli doznati jer na naš upit nismo dobili odgovor.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
konstanta
16:12 02.07.2010.

Eko Flor ne zna ni gdje mu je glava, ni gdje rep. Tako neorganizirano poduzeće rijetko se vidi. Prema mojim saznanjima poslali su 13.000 opomena, a uopće ne znaju zašto. Plaćali su neku firmu CEI koja je trebala utuživati, pa onda odvjetnike koji su prijetili, pa nitko ništa nije učinio jer nije bilo ni razloga. Moji susjedi kao i ja dobili smo bezbroj opomena s različitim cijenama ( nigdje specifikacije ) a da ni jedan od nas nije bio dužan ni lipe. Pokušavali smo pismeno, pa onda i usmeno stupiti u kontakt s računovodstvom Eko Flora, ali njihove službenice nisu znale objasniti baš ništa. Zaprijetili smo javnim obznanjivanjem njihove nesposobnosti i tek tada prestale su dolaziti bezobrazne neopravdane opomene. Sad čekamo daljnje ponašanje dotičnih pa ako se ne uozbilje mi preuzimamo ulogu tužitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije