DONOSIMO DETALJE

Kakvo nas vrijeme čeka u kolovozu? DHMZ za Večernji: Budite spremni na vrućine, ali i na iznenađenja

Split: Ilustracije za toplinski val
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/25
01.08.2024.
u 15:57

Prema dugoročnim prognozama, kolovoz će vjerojatno biti topliji od uobičajenog. „Iako će opći trend biti iznadprosječno topao, moguće su povremene promjene u temperaturama“, objašnjavaju meteorolozi.

Kolovoz je upravo počeo, a dugoročne prognoze pokazuju da nas očekuje mjesec u kojem će temperature biti iznad prosjeka. Prema informacijama sa Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), slična temperatura kao u lipnju i srpnju nastavlja se i tijekom kolovoza, što ukazuje na vruće i stabilne vremenske uvjete. Međutim, ne treba se potpuno prepustiti ljetnim radostima jer nas u mjesecu predstoje i promjene. Za Večernji list su iz DHMZ-a odgovorili kakvo nas vrijeme očekuje u kolovozu.

Prema dugoročnim prognozama, kolovoz će vjerojatno biti topliji od uobičajenog. „Iako će opći trend biti iznadprosječno topao, moguće su povremene promjene u temperaturama“, objašnjavaju meteorolozi. Naime, kratkotrajan pad temperature, poput onog predviđenog za vikend 3. i 4. kolovoza, može donijeti privremeno olakšanje. No, ovo smanjenje temperature neće nužno značiti kraj toplinskih valova. DHMZ napominje: „Toplinski valovi u kolovozu su još uvijek mogući, ali njihovo precizno trajanje i intenzitet teško je prognozirati unaprijed. Na temelju trenutnih modela, možemo očekivati daljnje toplinske anomalije tijekom mjeseca.“ 

Ljeti, pljuskovi i grmljavine su česti, a kolovoz neće biti iznimka. Već početkom mjeseca, osobito 2. i 3. kolovoza, očekuju se pljuskovi i grmljavinske aktivnosti. „U početku mjeseca, u unutrašnjosti zemlje, a potencijalno i na Jadranu, može doći do intenzivnijih pljuskova uz moguće grmljavinske nevrijeme“, ističu stručnjaci DHMZ-a. S obzirom na prirodu ljetnih oluja, precizno predviđanje njihove jačine i lokacije moguće je tek nekoliko sati unaprijed. Stoga je ključno redovito pratiti najnovije prognoze.

Foto: DHMZ

„Iako dugoročne prognoze ne pokazuju značajne odstupanje u količini oborina tijekom kolovoza, bit će potrebno pratiti i dnevne prognoze kako biste bili upoznati s mogućim promjenama u vremenskim uvjetima“, dodaju meteorolozi. Očekuju se slične epizode pljuskova i tijekom ostatka mjeseca, stoga je preporučljivo biti informiran o trenutnim vremenskim uvjetima.

Jedan od zanimljivih aspekata ovog ljeta bila je i prisutnost saharske prašine koja je povremeno utjecala na Hrvatsku. „Saharska prašina dolazi iz pustinjskih područja Sahare, Bliskog Istoka i središnje Azije“, objašnjavaju meteorolozi. Ovaj fenomen često rezultira obojenom kišom, jer se čestice prašine talože na površini tijekom oborina. Iako su ovakvi događaji u Europi postali češći, još nije jasno hoće li se trend nastaviti ili je riječ o prirodnoj varijabilnosti, kažu nam iz DHMZ-a

VEZANI ČLANCI: 

S obzirom na visoke temperature mora, moguća su daljnja pogoršanja vremena u obliku jakih oluja. „Prošlog ljeta smo imali priliku svjedočiti nevjerojatno intenzivnim olujama, a temperature mora igraju značajnu ulogu u njihovom razvoju“, napominju stručnjaci. Međutim, točno predviđanje intenziteta i lokacije oluja zahtijeva naprednu prognozu poznatu kao „nowcasting“, koja se koristi za predviđanje vremenskih promjena u neposrednom budućnosti. 

>>> FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

Split: Ilustracije za toplinski val
1/21

Komentara 2

CA
cavecanem
17:08 01.08.2024.

Bit će vruće a možda i neće, neće biti kiše a možda i hoće ….

MM
Marljivi mrav
21:58 01.08.2024.

Jedno je sigurno netko bude dobio 3000-5000 eurića povišicu plače,a ja mora nebudem vidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije