Evo kako izgleda 'Totalna obrana'

Kante za povraćanje, krevet za onesviještene... Velesile našle idealan model vojnog roka, za odbijanje se ide u zatvor

Finnish and Swedish troops participate in NATO's Nordic Response 24 exercise near Hetta
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/4
21.07.2024.
u 15:21

Njemačka, Nizozemska i druge europske zemlje sve više proučavaju švedski sustav regrutacije, koji godišnje testira preko 100.000 tinejdžera

Dobrodošli u Tegeluddsvägen 29A, skromnu poslovnu zgradu na periferiji Stockholma, koja postaje ključna točka za europske obrambene dužnosnike zainteresirane za povećanje broja vojnih regruta. Ovaj centar za regrutaciju, zajedno s dva slična u Göteborgu i Malmöu, ove će godine pregledati 110.000 tinejdžera, pozvati otprilike četvrtinu na fizičke i psihičke preglede, a zatim regrutirati najprikladniju trećinu da služe u vojsci između devet i 15 mjeseci — bez obzira na njihovu želju.

Ovaj sustav je osmišljen kako bi ojačao švedsku vojsku, koja je oslabila nakon završetka Hladnog rata. Švedski vođe morali su promijeniti smjer nakon što je Rusija prije deset godina anektirala Krim, što je pokazalo da se prijetnja ponovno pojavljuje na istoku. Njihov sustav sada privlači pozornost glavnih europskih prijestolnica poput Berlina, Londona i Amsterdama, gdje se dužnosnici trude ojačati vlastite vojne snage, piše Politico.

Švedski ministar obrane Pål Jonson u svojim je nedavnim govorima naglasio važnost vojne obveze. Rekao je da je obavezna vojna služba ključna za rast oružanih snaga. Broj regruta u švedskoj vojsci ove se godine povećao na oko 8.000, u odnosu na 4.000 iz 2017., kada je ponovno uvedena obvezna vojna služba za sve spolove nakon sedmogodišnje pauze. Vlada planira povećati taj broj na 10.000 godišnje, a sustav je dizajniran tako da se može dodatno proširiti ako bude potrebno. Također,  Švedska ima 14.850 stalno zaposlenih pripadnika švedske vojske.

Ova promjena značajno je utjecala na švedsko društvo, koje nije bilo u ratu više od 200 godina. S nedavnim ulaskom Švedske u NATO, ponovno uvođenje obvezne vojne službe predstavlja veliku prilagodbu za tinejdžere. Mnogi od njih nisu očekivali da će im budućnost uključivati poslove poput punjenja goriva za borbene avione ili rada u kuhinji podmornice.

VEZANI ČLANCI:


Jednog radnog dana niz nervoznih 18-godišnjaka prilazio je zgradi na Tegeluddsvägen 29A, neki sami, a neki s jednako zabrinutim roditeljima. Nils David Palmaeus, koji je tog jutra došao iz mjesta blizu Stockholma, izrazio je želju da služi kao vojnik na švedskom Arktiku. Rekao je da bi to bio izazov i novo iskustvo za njega, jer je cijeli život proveo na jugu i želi vidjeti kako je živjeti u planinama.

Isabella van Leeuwen, koja želi postati stjuardesa, nije bila toliko zainteresirana. "Moram početi raditi i prijaviti se na obrazovne programe", rekla je. "Ne želim biti u vojsci godinu dana ili više." Mladi u drugim europskim državama uskoro bi mogli slijediti primjer ovih švedskih tinejdžera.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius nedavno je posjetio Tegeluddsvägen i nakon toga izjavio kako je naučio vrijedne lekcije koje može primijeniti u Njemačkoj. "Trebaju nam mladi i motivirani ljudi, muškarci i žene, da brane naše zemlje kad je to potrebno", rekao je novinarima u Stockholmu. "Švedski pristup, koji uključuje snažnu rezervnu silu, vrlo je dobar. Vidjeli smo u Ukrajini koliko je to važno."

Dana 12. lipnja Pistorius je predložio uvođenje selektivne vojne službe koja bi se prvenstveno oslanjala na dobrovoljce kao početni korak. Prema njegovu prijedlogu, svi 18-godišnjaci — kojih se godišnje očekuje oko 400.000 — trebali bi ispuniti upitnik. Od njih bi se 40.000 odabrali za liječnički pregled, a 10.000 bi nakon toga bilo izabrano za osnovnu obuku. Osim toga, nizozemski dužnosnici su također posjetili Tegeluddsvägen, dok su mnogi bivši britanski dužnosnici, uključujući bivšeg šefa MI6, pohvalili prednosti švedskog sustava.

Švedski sustav regrutacije počinje s upitnikom koji se šalje svim 18-godišnjacima (muškarcima i ženama). Upitnik pokriva pitanja o zdravlju, obrazovanju, osobnosti, kaznenoj evidenciji i stavovima prema vojnoj službi. Ako vojska smatra da su odgovori prikladni i ako nema zdravstvenih problema, mladiće će pozvati na daljnje testiranje. Oni koji odbiju ispuniti upitnik mogu biti kažnjeni novčano ili zatvorom.

Uz to, svi su "bombardirani" kampanjom koja naglašava prednosti vojne službe za osobni razvoj i za sveobuhvatnu obranu zemlje, poznatu kao "totalna obrana". "Švedska totalna obrana postoji da zaštiti našu demokraciju, naše interese i pravo na život kakav želimo", stoji u jednom promotivnom letku. "Kao ročnik, doprinosite Švedskoj jer pomažete u očuvanju te slobode."

Kandidati koji dolaze na testiranje na adresu Tegeluddsvägen 29A započinju sa sat vremena dugim psihološkim testom na računalima. Mobilni telefoni nisu dopušteni. Oni koji ne prođu psihološki test vraćaju se kući. Oni koji prođu moraju proći testove izdržljivosti na biciklu i snage na posebnom stroju. Iako kante za povraćanje i krevet za one koji se onesvijeste mogu izgledati zastrašujuće, slogani na zidovima hodnika trebali bi ih ohrabriti. "Možete li biti sljedeći zapovjednik?" piše na jednom sloganu. "Pronađite svoju snagu", poručuje drugi.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što završe sve testove, kandidati se sastaju sa psihologom i prolaze dodatne testove sluha i vida. Kada se svi testovi završe, kandidati odlaze kući i čekaju odluku hoće li biti izabrani za vojnu službu ili će biti odbijeni. Ako neki kandidati kažu da ne žele služiti, to može biti uzeto u obzir, ali nije zajamčeno da će biti oslobođeni vojne službe.

Regruteri traže različite profile za razne vojne uloge: trebaju izdržljive timske igrače za pješaštvo u Arktiku, sportaše za ronioce pod Baltičkim morem, tehničare za popravak motora i navigatora za mornaricu. Oni koji pokažu potencijal za vođenje služit će 15 mjeseci kao zapovjednici drugih ročnika, dok obični ročnici služe samo devet mjeseci. Izvan regrutacijskog centra mladi Palmaeus rekao je da je najteži dio procesa bio koliko je dugo trajao i koliko ga je iscrpio. Ipak, smatra da vojna služba pruža priliku da doprinese nečemu važnom. "U ovim vremenima vojna snaga nam je potrebna", zaključio je.

FOTO Nevjerojatni prizori iz Slovenije: Odron u potpunosti zatrpao kuće, vlasti zabranile kretanje

Finnish and Swedish troops participate in NATO's Nordic Response 24 exercise near Hetta
1/23

Komentara 12

SE
Serengeti
16:47 21.07.2024.

Kako prolaze oni koji kažu da imaju anemiju?

NK
Najam krova
16:05 21.07.2024.

Ako je apsolutno da, zašto nije i apsolutno ne?

NO
normalac
18:31 21.07.2024.

Mlade treba obrazovati i učiti demokraciji, vladavini prava i toleranciji. Vojska je relikt prošlosti i kao koncept ju treba potpuno preoblikovati. Vojnik je čovjek visokoobrazovan, domoljub koji je spreman svoje znanje koristiti samo u plemenite svrhe. Kakve vojarne u 21. stoljeću, to je glupost do neba. I da je bilo samo malo pameti ne bi imali rat u Europi. Dakle, obrazovanje je rješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije