DOKTORI NISU MOGLI MU POMOĆI

Kao iz noćne more: Muškarcu amputiran penis zbog 'pretjerane konzumacije alkohola'

Pixabay
05.09.2024.
u 18:08

Gangrena je ozbiljno stanje u kojem gubitak dotoka krvi uzrokuje odumiranje tkiva

Muškarac (65) je bio prisiljen na amputaciju penisa nakon razvijanja gangrene, prenosi The Sun. Imao je nekontrolirani dijabetes tipa 2 i povećanu prostatu, te je hitno prevezen u bolnicu nakon "pretjerane konzumacije alkohola". Isprva su mu liječnici postavili kateter, a nakon što su mu propisali antibiotike poslali su ga kući. 

Sedam dana kasnije, isti pacijent je ponovno došao na hitnu s temperaturom od 39 stupnjeva i zvukom krckanja u stidnoj kosti. Osim toga, imao je i "obilne količine gnojne, zelenkaste i smrdljive tekućine koja je curila iz uretre i kože prepucija, skrotuma i rektuma". Vitalni znakovi su mu bili stabilni, ali je zbog povećane prostate s višestrukim apscesima dobio transfuziju krvi, dodatne antibiotike i inzulin. 

Liječnici su mu tada uklonili truleću kožicu zahvaćenu gangrenom, ali je nakon toga podvrgnut i potpunoj amputaciji penisa. Iako su se liječnici isprva nadali da će mu uspjeti spasiti spolni organ, tkivo organa je pocrnilo što je rezultiralo "potpunom nekrozom penisa". Tjedan dana kasnije je otpušten iz bolnice, uz redovite preglede.

"Razvoj lokalizirane ishemične gangrene na penisu iznimno je rijedak zbog obilne opskrbe organa krvlju i ima visoku stopu morbiditeta i mortaliteta zbog visokog rizika od sepse", stoji u časopisu Urology Case Reports. "U ovom slučaju, pojava ishemične gangrene penisa pripisana je kombinaciji faktora: Fournierova gangrena sekundarna zbog traumatskog transuretralnog postavljanja katetera, nekontroliranog dijabetesa melitusa i periferne arterijske bolesti".

VEZANI ČLANCI:

"Ukupna penektomija je izvedena zbog nedostatka održivog tkiva za parcijalnu penektomiju ili rekonstrukciju. Pacijent je bio detaljno savjetovan o kirurškom zahvatu, njegovim potencijalnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama, te postavljanju cistostomskog katetera. Naglašen je i psihološki utjecaj zahvata. Pacijent je potpuno razumio pružene informacije i pristao na kirurško liječenje", dodali su liječnici pišući za časopis.

Nakon ove situacije liječnici su pozvani da "strogo izbjegavaju prisilno kateteriziranje uretre" kada je umetanje "teško". "Rana konzultacija s urologom se preporučuje kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija", dodali su. "Ishemična, odnosno suha gangrena penisa rijetka je komplikacija, a ovaj slučaj naglašava potencijalno pogubne psihološke i funkcionalne posljedice."

Što je gangrena?

Gangrena je ozbiljno stanje u kojem gubitak dotoka krvi uzrokuje odumiranje tkiva. Postoje tri glavne vrste gangrene: suha, mokra i plinska. Suha gangrena nastaje kada se dotok krvi postupno blokira, što uzrokuje dehidrirano i mrtvo tkivo, a često je komplikacija periferne arterijske bolesti. Mokra gangrena može započeti kao suha, ali postaje inficirana, što izaziva oticanje i crvenilo. Plinska gangrena također izaziva oticanje, ali i mjehuriće plina vidljive na rendgenskim snimkama i zvuk pucketanja. Fournierova gangrena, prvi put identificirana 1883., specifičan je tip nekrotizirajućeg fasciitisa - odnosno bolesti koja "jede" tkivo - uzrokovane bakterijskom infekcijom.

U početku je bila pretpostavka da ona zahvaća samo skrotum, ali stručnjaci su shvatili da se može brzo proširiti i kroz tkiva genitalija, perineuma i anusa, a potencijalno može dosegnuti i trbuh. Najčešće pogađa muškarce s postojećim zdravstvenim problemima, a zahtijeva hitnu medicinsku i kiruršku intervenciju. Uz to ima i visoku stopu smrtnosti. Uobičajeni faktori rizika uključuju dijabetes, kardiovaskularne bolesti, kroničnu zlouporabu alkohola, oslabljen imunološki sustav i bubrežne bolesti.

GALERIJA Kultni zagrebački restoran odlazi u povijest: Na njegovom mjestu bit će novi stadion

1/12
Ključne riječi

Komentara 3

BA
Blokirani admin
11:28 07.09.2024.

Otkud znate da je muskarac , mozda je mozemovac , sad se moze osjecat kao zena

PR
prajdali100
18:51 05.09.2024.

Čisti užas.

PA
Pametanumoruludih
23:47 05.09.2024.

Valjda mu stavili prljavi kateter od cega se sve upalilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije