Bivši članovi:

Kaos u SDP-u nije nastao preko noći

Mirela Holy
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
26.05.2017.
u 09:23

Situacija u stranci i više je nego loša, devastirana je i programski i kadrovski, što se najbolje vidjelo na ovim lokalnim izborima

Vodeća oporbena stranka proživljava svoje možda i najteže dane. Dio članstva poziva na pobunu, rušenje novog šefa Davora Bernardića, nezadovoljni su kamo stranka ide i u što se pretvorila. Situacija je i više nego loša, stranka je devastirana i programski i kadrovski, što se uostalom najbolje vidjelo upravo na lokalnim izborima na kojima SDP ili nije imao svoje kandidate ili je imao slabe kandidate u tri velika grada – Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Opasna simplifikacija

Tko je krivac? Mnogi danas upiru prstom u Davora Bernardića, no činjenica je da on stranku vodi nešto više od pola godine. I da veliki dio odgovornosti snosi i stara garnitura na čelu sa Zoranom Milanovićem od koje je nova ekipa u mnogočemu preuzela obrazac ponašanja. Da je svesti očitu krizu SDP-a i socijaldemokracije na Bernardića opasna simplifikacija, smatra i bivši predsjednik države i bivši SDP-ovac Ivo Josipović.

– Da bi ojačao, obnovio povjerenje građana i probudio novi optimizam hrvatske ljevice i društva u cjelini, SDP se mora suočiti sa slabostima politike unatrag nekoliko godina – smatra Josipović. Istina je, dodaje, da za vrijeme izbora nije najsretnije otvarati ljute rane pa neće, kaže, ni on. Ali, kad-tad, dodaje, s Bernardićem ili nekim drugim, SDP mora povesti bitno drukčiju politiku. Josipović kaže i kako bi volio ponovno vidjeti ljevicu ujedinjenu idejom socijalne i općedruštvene pravde, modernih tehnologija i razvoja, posvećenu reformama i progresu.

Mirela Holy
1/66

– Kao predsjednik Republike, nudio sam brojne inicijative u tom smjeru, ali tadašnja Milanovićeva Vlada za njih nije željela ni čuti. Šteta, da je bilo drukčije, siguran sam, SDP bi i danas bio na vlasti – smatra Josipović.

I jedan bivši ministar SDP-a iz Vlade Ivice Račana kaže da je današnja situacija rezultat ranijeg nečinjenja i da je dugogodišnja devastacija stigla na naplatu.

– U novom vodstvu čitav je niz onih koji su imali šansu za vrijeme Zorana Milanovića upozoriti na sve loše što se u stranci događalo. Gdje su bili i što su radili, i gdje su bili i što su radili na ovim lokalnim izborima. Gdje je njihov doprinos – kaže naš sugovornik. Pritom ističe i kako je Bernardić učinio niz pogrešaka, a jedna od glavnih je da se okružio potpuno krivim ljudima.

Sebični razlozi

Bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy kaže da je sve što zadnjih dana događa u SDP-u vrlo tužno.

– Nije mi drago, SDP ima prekrasne ljude i dugu tradiciju. Kaos u SDP-u nije nastao preko noći i nije zasluga samo Bernardića već i Zorana Milanovića i velikog broja ljudi oko njega koji su vidjeli da se stvari ne odvijaju kako bi trebale i šutjeli – kaže Holy. Jedno vrijeme to se moglo pokrivati jer je Milanović, kaže, bio borac, za razliku od Bernardića.

– No sad je jasno da je tek vanjska ljuštura da je SDP stranka koja se vodi idealima – kaže Holy.

Nije sigurna hoće li stranka micati Bernardića ili neće, ali drži da oni koji to i žele rade to isključivo radi sebe.

Komentara 37

FR
Franjo123
10:19 26.05.2017.

Ove kokošare nit ne zanima ništa drugo osim vlastitih interesa

PA
Pape5
10:08 26.05.2017.

A tko se to nama opet javlja?

Avatar majmunranko
majmunranko
10:28 26.05.2017.

Za razliku od Milanovića i njegove ekipe koja je izgubila šest izbora za redom, Bernardić svoje prve izbore nije izgubio. Nije ih, doduše, ni dobio, ali nije ih dobio nitko, stvari su ostale status quo. Zato je vrlo zločesto kad Milanovićevi poltroni koji su skupa s njim izgubili predsjedničke izbore, dva puta parlamentarne izbore, dva puta europske izbore i jedne lokalne izbore idu sada rušiti Bernardića. Bernardiću, nema tu više mile lale, moraš ih par izbaciti van, ili ćeš sam odletjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije