OSUĐENI RATNI ZLOČINAC

Karadžić digao bunu u zatvoru, tuži Britaniju zbog zabrane laptopa: 'Ovo je nehumano, brane mi da pričam srpski'

Radovan Karadžić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.08.2024.
u 09:53

Karadžić je u Britaniju prebačen iz Nizozemske prije tri godine, a njegova kći je tada navela da je preseljenje imalo za cilj otežati obiteljskim članovima posjete.

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji trenutno služi doživotnu kaznu u zatvoru Albany na otoku Wight, podnio je tužbu protiv vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Karadžić, koji je osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, tvrdi da su mu prekršena ljudska prava zbog onemogućenog pristupa prijenosnom računalu i zabrane komunikacije na materinjem jeziku. Ove tvrdnje, zajedno s njegovim zahtjevom za odštetu od 50.000 funti (58.000 eura), izložene su u izvještaju Daily Maila.

Prošlog tjedna, Karadžić je putem video veze nastupio na sudu kako bi iznio svoj slučaj protiv državne tajnice za pravosuđe, Shabane Mahmood. Njegova kći, Sonja Karadžić-Jovičević, također je izvijestila da je zdravlje njenog oca pogoršano te da je u lipnju izgubio svijest i ozlijedio se prilikom padova. Ona tvrdi da mu se ne pruža adekvatna medicinska pomoć.

Karadžić je u Britaniju prebačen iz Nizozemske prije tri godine, a njegova kći je tada navela da je preseljenje imalo za cilj otežati obiteljskim članovima posjete. Radovan Karadžić je 20. ožujka 2019. pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, teroriziranja i drugih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Uhvaćen je 21. srpnja 2008. godine u Beogradu pod lažnim identitetom, a od tada se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu je kazna već uključivala vrijeme provedeno u pritvoru.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Radovan Karadžić
1/19

 

Komentara 12

DU
Deleted user
10:01 21.08.2024.

Cijeli svijet sada vidi sa kakvim lažovima smo imali posla

Avatar morski
morski
11:10 21.08.2024.

Neka poživi dugooooo, tako da ima vremena sjećati se svega što je napravio.

GN
GNKDZ1986
10:22 21.08.2024.

Nevjerojatno da osuđeni ratni zločinac za genocid u BiH može se žaliti na tretman u nekom zatvoru Europe gdje za razliku od svog naroda ima najmanje tri obilna obroka dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije