Preminuo Kofi Annan

Karijeru su mu obilježile mirovne misije u Jugoslaviji

Kofi Annan
NOOR KHAMIS/REUTERS/PIXSELL
19.08.2018.
u 06:30

Bivši glavni tajnik UN-a nagrađen je Nobelovom nagradom zbog borbe za ljudska prava te borbe protiv HIV-a

U bolnici u švicarskom glavnom gradu Bernu jučer ujutro, nakon kratke bolesti, u 81. godini umro je bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Ganac Annan karijeru je počeo 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sedamdesetih gosdina bio je ganski ministar turizma.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir, bio je i prvi crni glavni diplomat svijeta. Proveo je dva mandata na čelu UN-a, od 1997. do 2006. Od 1987. Annan je držao neke od najvažnijih funkcija u UN-u, a devedesetih bio je zadužen za mirovne operacije. Godine 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju. U kasnijim godinama služio je kao posebni izaslanik UN-a za Siriju gdje se zalagao za traženje mirnog rješenja sukoba. Annan je do kraja života bio član Eldersa, organizacije starijih državnika, mirotvoraca i aktivista za ljudska prava koju je 2007. osnovao Nelson Mandela.

Od 2013. predsjedao je tom organizacijom. U rujnu 2016. godine postavljen je na čelo UN-ove komisije za rješavanje mjanmarske migrantske krize. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2001. Annan je 1990-ih imao veliku podršku američke administracije, ponajviše predsjednika Billa Clintona, koji je bio nezadovoljan radom tajnika UN-a Egipćanina Boutrosa Boutrosa Ghalija. Ghali je inzistirao na poštovanju procedure tijekom intervencije američke vojske u ratna zbivanja u Jugoslaviji, što Clintonu nije odgovaralo. Međutim, u posljednjih nekoliko godina svojeg drugog mandata, Annan se sukobio s administracijom Clintonova nasljednika Georgea W. Busha budući da se protivio vojnim intervencijama u Iraku.     

Ključne riječi

Komentara 7

IV
Ivicazgb
07:43 19.08.2018.

Strašno je puno napravio za rh, uffff, a tek za bosnu....oce li ić štogod balkanštine na sprovod?

2X
2Xgeneral
12:02 19.08.2018.

kao pravoslavac išao na ruku srbima i odugovlačio gdje god je stigao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije