Razmjena znanja

Karlovački učenici u Beču zidali, žbukali, pa i postavljali krov

ucenici
Foto: Ivona Škalamera
18.03.2014.
u 12:53

Učenike Mješovite industrijske škole najviše se dojmilo što u austrijskim školama ima puno više praktične nastave

U građevinskoj školi HTL Camillo Site bili smo u školskim radionicama. Radili smo sve, od zidanja, žbukanja, do postavljanja krova. Bilo je jako zanimljivo. Najviše nas se dojmilo što imaju puno više prakse. Sve ono što mi učimo u teoriji, oni prakticiraju, i to u potpuno opremljenim praktikumima.

Trebalo bi tako i kod nas – prepuni su dojmova učenici karlovačke Mješovite industrijsko-obrtničke škole građevinski tehničar Marko Krnežić i arhitektonski tehničar Vladimir Malović.

Slagali kokpit aviona

Zahavljujući EU Comeius projektu Extended Horizons” boravili su dva tjedna u Beču u Austriji. Nakon što su učenici i profesori HTL Donaustadta boravili lani u listopadu u Karlovcu, sada je organiziran uzvratni posjet.

Priliku za stjecanjem novih znanja dobilo je deset učenika. S njima su bile profesorice Ivana Jurić i Mirjana Kovačić, te ravnateljica Snježana Erdeljac.– Glavni cilj projekta bio je upoznavanje kulture i tradicije Karlovca i Beča, te usporedba načina života u ta dva grada. Između ostalog posjetili smo i HTL Mödling u kojoj se učenici školuju za građevinska zanimanja, Evangeličku gimnaziju koja je posebna po tome što se u njoj izučavaju obrtnička zanimanja, poput zlatara.

Nama je najzanimljivija bila građevinska škola HTL Camillo Sitte. Ima radionice za sve građevinske poslove o kojima se u većini škola uči samo u teoriji.

U školi HTL Donaustadt pokazali su nam pak kako se slaže kokpit aviona, te izveli simulaciju leta iznad Beča – oduševljeni su Karlovčani viđenim.

Ugostili Čehe i Finkinju

U školi domaćima radili su na zajedničkoj internetskoj stranici, te pripremili crtež karlovačke zvijezde i isprintali ga na njihovom 3D ploteru. Prepuni pozitivnih dojmova raduju se novim projektima.

Trenutačno su domaćini učenicima iz Češke. Hanka Kumarov zadovoljna je dosad viđenim, a veseli ih upoznavanje našeg način školovanja, kulture i svega ostalog. Tu je i studentica Tita Hanninen iz Finske. Upoznaje se s našim školskim sustavom, a oduševljena je ljubaznošću učenika i profesora karlovačke škole.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Glina74
Glina74
11:14 20.03.2014.

Halo moji Hrvati dali se uvijek mora posebno naglasiti da su naši gosti oduševljeni i zadovoljni sa nama kada nas posjećuju to mora biti najmanji problem jer moramo biti ljubazni i pristojni domaćini i da se ne svaki puta nea ne nabija na nos čitaocima kako mi Hrvati oduševljavamo svijet da našim gostoprimstvom ---- malo bućnite glavom i budite uvijek dobri domaćini a ne da večernji svaki puta naglašava da su svi oduševljeni sa nama Hrvatima hahhahahaahahhahaahahah

Avatar Glina74
Glina74
11:19 20.03.2014.

kažete karlovački učenici bili oduševljeni sa zidanjem sa što oni uče u školi zidanje na papiru i dali ti učenici uopće znadu što je zigla i što je cerep meni se čini da oni uče različite obrte i ne znajunaju da za to treba lopata , motika i da se kuća nabacuje sa žbukom ili oni ne znaju što je žnuka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije