VLASTI OBJAVILE

Strava u BiH: Raste broj mrtvih i nestalih

Poplave u BiH
Foto: bljesak.info/Vecernji.ba/Klix.ba
1/14
04.10.2024.
u 12:25

"Nažalost, informacije s terena potvrđuju da ima smrtno stradalih", izjavio je Darko Juka, voditelj Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Više osoba je poginulo i ozlijeđeno u poplavama i odronima u sjevernom dijelu Hercegovine, izvijestile su u petak vlasti Hercegovačko-neretvanske županije koje su stanje ocijenile kritičnim.

ef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka iznio je najnovije informacije o stanju na terenu uslijed poplava koje su pogodile BiH. Ustvrdio je da su hitne službe se uspjele probiti do Jablanice. "U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta", kazao je Juka i dodao da je na nekim mjestima došlo do urušenja cesta, ali i mostova.

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova. "Sve raspoložive snage su na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć", rekao je Juka, piše Klix.ba.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama. "Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa na ovamo; razmjere ove kaotične situacije su zastrašujuće", kazao je Juka.

Premijerka HNK Marija Buhač (HDZ)  kazala je da se noćas dogodilo jako nevrijeme na tom području, da su odsječeni sjeverni dijelovi kantona i da su ugroženi životi građana. "Nažalost, prema prvim informacijama, ima ljudskih žrtava", kazala je.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani. Buhač je najavila angažiranje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici. Jablanica je od sinoć potpuno prometno odsječena. Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te uspjelo pomoći unesrećenima. Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažirana u akciji spašavanja.

"Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to napraviti vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerijske jedinice", kazao je Helez za portal Dnevni avaz.

Potvrdio je kako su radi evakuacije ugroženih poslani i helikopteri oružanih snaga BiH i EUFOR-a. Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa.

"Sada je najvažnije evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", kazao je Nikšić. U Jablanici i u općinama središnje Bosne Kiseljak, Kreševo i Fojnica cestovne su komunikacije u prekidu ili su oštećene, mobilne telefonske mreže nisu u funkciji, a pojavili su se i problemi u opskrbi strujom i vodom.

Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozorili su sve koji putuju iz pravca sjeverne Bosne prema Hercegovini da ne idu preko Sarajeva do Jablanice nego da se koriste prometnicama preko Bugojna i Kupresa.

Situaciju iz minute u minuti pratite OVDJE.

FOTO Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će gradovi u BiH izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Poplave u BiH
1/15

Komentara 3

ŠS
Štap sa glavom
10:20 04.10.2024.

I onda se kod nas dramatizira kada se Sava u Zagrebu izlije iz korita u nasip!

BA
Blokirani admin
12:06 04.10.2024.

Jel nastadao onaj logor u kojrm su islamisti mucili i ubijali Hrvate , iz te opcine je protjerano gotovo svo Hrvatsko pucanstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije