BORBE S OBORINOM

Vodostaj Kupe raste iz sata u sat, iznosi 768 cm. Uvode se izvanredne mjere

I nakon deset dana posljedice poplave Drave kod Repaša su vidljive
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
04.10.2024.
u 09:08

Raste i vodostaj rijeke Korane, a u 6 sati izmjereno je da je na 689 centimetara i tu su na snazi redovne mjere obrane od poplave.

* raste vodostaj rijeka u Hrvatskoj
* posebna pozornost usmjerena na rijeke Kupu i Koranu na području Karlovca gdje se očekuju izuzetno visoki vodostaji

Tijek događaja:

9:14 - Vodostaj Kupe kod Karlovca je 768 cm, a vodostaj Korane je 720 cm.

Foto: Hrvatske vode


9:06 - Zbog obilne kiše proglašen je crveni meteoalarm za polovinu Hrvatske. Noćas je ipak palo neusporedivo manje kiše nego noć prije. Vodostaji rijeka su narasli i u nekim su dijelovima na snazi mjere obrane od poplava. Rastu Sava, Kupa i Odra, u Lici Otuča i Zrmanja, piše HRT.

- Kupa je dosegnula visoke vodostaje, razlila se na određenim područjima, ali ništa nepredviđeno, odnosno ništa opasno. Vrhunac vodenog dana očekujemo poslijepodne, između 14 i 16 sati. Sukladno predviđanjima dostići ćemo vodostaje na Kupi i Korani u Karlovcu od +800 cm, što je sukladno redovnim mjerama obrane od poplava, odnosno izvanrednim mjerama na granici, što je dobro. To su vodostaji koji neće prouzročiti značajnije probleme za stanovnike, eventualno neke prometnice koje će biti zatvorene, ali očekujemo da će se voda brzo povući i da će se sve vratiti u normalu, rekao je u "Jutarnjoj kronici" HR-a Mišo Čičak iz Hrvatskih voda.


8:51 -  "Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima, maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu očekuju se u petak 4.10.2024. na razinama iznad +800 cm, što znači da tijekom noći sa četvrtka na petak 3./4.10.2024. možemo očekivati uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava za karlovačko područje. Ukoliko se ostvare ovi vodostaji iznad +800 cm postoji mogućnost ugroze dijela objekata u prigradskim naseljima grada Karlovca. U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite grada Karlovca pripremaju se vreće s pijeskom kao i box barijere, postavljaju se na otvore prema rijeci Kupi, a spremne su i crpke za prepumpavanje oborinskih zaobalnih voda.

Vrh vodnog vala rijeke Une u Hrv. Kostajnici očekuje se tijekom subote 5.10.2024. na razini oko +400 cm (izvanredne mjere obrane od poplava).  Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima vrlo je izgledno da će biti premašena razina od +300 cm, kada se vode rijeke Une počinju izlijevati na šetnicu u Hrv. Kostajnici. Iz tog razloga od jučer je ponovno postavljen sustav montažno-demontažnih barijera u dužini cca 540 metara za zaštitu Hrv. Kostajnice, a koji je prvi put postavljen i testiran u ožujku ove godine", navode iz Hrvatskih voda.


8:30 - Vodostaj Kupe je porastao na 761 cm, a Korane na 710 centimetara.


7:53 - Zbog vode na kolniku za promet je zatvorena prometnica u Brodarcima, uz Kupu (MO Velika Jelsa) i  Selcu (spoj Banije i DC 36), javlja grad Karlovac


7:14 - Hrvatske vode objavile su da je vodostaj Korane porastao na 700 cm u 7 sati, a Kupa je na 752 cm što znači da je vodostaj toliko visok da se uvode izvanredne mjere za Kupu.

Foto: Hrvatske vode


6:35 - Pogledajte stanje Kupe

Foto: Hrvatske vode


6:30 - Rijeka Kupa u Karlovcu je jutros u 6 sati dosegnula 744 centimetara, pokazuju podaci Hrvatskih voda. U slučaju da nastavi rasti vodostaj te rijeka, što bi i mogao, Kupa bi mogla dosegnuti vodostaj nakon kojeg će doći do proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplave. Tendencija rasta je bila veća od 10 centimetara na sat, a za očekivati je da će Kupa i narednih sati brzo rasti. Raste i vodostaj rijeke Korane, a u 6 sati izmjereno je da je na 689 centimetara i tu su na snazi redovne mjere obrane od poplave.


5:00 - Kako je u četvrtak priopćeno iz Grada Karlovca, Stožer civilne zaštite grada Karlovca odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, obišao teren, pripremio i distribuirao vreće s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave. Uz to, situaciju prati i dalje i poduzima sve kako bi se prevenirale moguće štete.

"Kiša i dalje pada, modeli govore da ćemo imati ozbiljan vodni val na razini +800 cm; više ili manje od toga ovisit će o oborinama koje još padaju i očekuje se da će nastaviti padati noćas i tijekom jutra, nakon čega bi se trebale umiriti. Sutra ćemo, zapravo, znati koliko nam je ozbiljna prijetnja, ali smo danas sve učinili kako bi prevenirali eventualne štete koje bi se mogle dogoditi pri porastu svakog centimetra iznad +800", izjavio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Naveo je, kako je priopćeno iz Grada, da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrana od poplava, u tijeku je raspodjela dodatno prema potencijalno ugroženim naseljima 10.000 vreća, napunjeno 20.000 vreća za potrebe eventualnih intervencija, 12 crpki na terenu spremnih za crpljenje zaobalnih oborinskih voda.

FOTO Pogledajte kako izgleda Sava u Zagrebu: Izlila se iz korita zbog velikih oborina

I nakon deset dana posljedice poplave Drave kod Repaša su vidljive
1/24

"Po sadašnjim podacima, Kupa će vjerojatno raditi najviše problema jer na mrežničko-koranskom dijelu je napravljen sustav obrane od poplava. Projekcije se mijenjaju i nezahvalno ih je komentirati. Nama u Karlovcu je jasno da kad Kupa krene iznad 800 cm je jako teško zaštititi imovinu. Tijekom noći i jutra, do kad se očekuje vrh vodnog vala, odradit ćemo sve što bude potrebno. Stožer, vatrogasci JVP i DVD-a, zaposlenici gradskih službi su na terenu. Za sve što im je potrebno, naši sugrađani se mogu javiti na broj Stožera civilne zaštite, a pozivam ih da prate web stranicu Grada i lokalnih medija. Ni jedna prometnica još nije zatvorena, ali očekujemo da će biti pa da znaju sve te informacije", poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i napomenuo da izvođači radova moraju osigurati prohodnost svih gradilišta u Karlovcu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar vila velebita
vila velebita
08:02 04.10.2024.

Kad ljudima Kupa ispere prizemlje stare nasljeđene kuće ili nedajbože vikendice, onda će im država pomoći porezom na nekretnine!!!! hmmm!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije