Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TURSKA' JE NAJPOPULARNIJA

Kava na obali i 5 eura, no u Hrvatskoj je pije 87% građana: Dvije trećine najradije ide u kafić

Ilustracija
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
04.06.2024.
u 10:24

Instant kavu konzumira 18% građana, dok ih 5% preferira kavu u kapsulama.

Čak 87% građana Hrvatske konzumira kavu. Crna kava, koju većina naziva turskom, najpopularnija je među domaćim potrošačima, njih 37% redovito je piju, a gleda li se ukupno tržište – kava se najčešće pije u kafićima. Naime, 67 % ispitanika izjavljuje da pije kavu u kafiću barem jednom mjesečno, dok ih 33% preferira za van, pokazalo je istraživanje koje je tijekom 2023. godine za platformu HORECA PRO provela agencija Ipsos na nacionalno reprezentativnom uzorku građana RH starijih od 16 godina.

Instant kavu konzumira 18% građana, dok ih 5% preferira kavu u kapsulama. Miksevi, kao što su 2 u 1 i 3 u 1, popularni su među 4% ispitanika. Capuccino pije 10% građana, a espresso preferira njih 8%. Ledena kava ima najmanji udio, tek 1%, dok neku drugu vrstu kave pije 3% ispitanika. Kad je pak riječ o učestalosti konzumacije, 69% građana pije crnu kavu (tursku) barem jednom mjesečno, pri čemu njih 31% ovu kavu konzumira svakodnevno. Instant kavu najmanje jednom mjesečno pije 56% građana, dok 25% konzumira ovu vrstu kave svakodnevno. Capuccino i miksevi su popularni među 54% ispitanika koji ih konzumiraju najmanje jednom mjesečno, a 18% svakodnevno. Kavu u kapsulama najmanje jednom mjesečno pije 24% građana, a svakodnevno 7 % ispitanika.

VEZANI ČLANCI

- U posljednje vrijeme ispijanje kave u kafićima postaje sve veći luksuz za mnoge potrošače. Mnogi se žale na rastuće cijene kave, koje su dosegnule najviše razine u posljednjih deset godina. Cijene su znatno porasle, pa tako danas jedna šalice kave u ugostiteljskim objektima na obali može koštati od 4 do 5 eura. Uz rastuće inflatorne pritiske, na ovakav porast cijena veliki utjecaj imaju i smanjeni prinosi i poremećaji u opskrbnim lancima sirove kave na globalnoj razini - ističe se u priopćenju HORECA PRO.

Dodaju kako je poseban utjecaj na cijene imala situacija u Vijetnamu, najvećem proizvođaču kave robuste. Zemlja se suočava s velikom sušom koja je smanjila proizvodnju kave za 40%. Ovo je, tvrdi se, dovelo do povećanja cijena kave robusta za 50-100%, što dodatno doprinosi porastu cijena kave na svjetskom tržištu, a te promjene imaju dalekosežne posljedice za potrošače i ugostitelje te zahtijevaju prilagodbu kako bi se nosili s novonastalom situacijom.

FOTO Katastrofalne poplave pogodile Njemačku, pogledajte strašne prizore

Ilustracija
1/25
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije