Pregovori o Siriji

Kerry poručio: Obama nije isključio vojni udar na Siriju

Kerry Ban
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
24.01.2014.
u 07:15

Lavrov: Pritiskat ćemo i jednu i drugu stranu u pregovorima, koji bi mogli potrajati i sedam dana, da bi se postigao kompromis

Međunarodna konferencija o Siriji završila je u srijedu pozivom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona zaraćenim stranama da iskreno rade na okončanju gotovo trogodišnjeg sukoba, a početak izravnih pregovora izaslanstava sirijske vlade i oporbe najavljeni su za danas i očekuje se da bi mogli potrajati sedam dana.

Iako je Ban Ki-moon sudionicima skupa poručio da podupru završnu izjavu s prve konferencije u Ženevi 2012., koja predviđa uspostavu prijelazne vlade s punim izvršnim ovlastima, zasigurno je kako pregovori neće teći tako jednostavno i upitan je njihov uspjeh. Naime, predsjednik sirijske nacionalne koalicije, Ahmed Jarba, i dalje uvjetuje da izaslanstvo sirijske vlade potpiše međunarodni plan za smjenu vlasti, dok ministar vanjskih poslova Sirije, Walid Al-Mualem ustraje u tome da predsjednik Bashar Al-Assad neće podleći pritiscima izvana.

Lavrov ne želi da se samo govori o smjeni vlasti

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, koji se u srijedu sastao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Mualemom i čelnikom oporbe Ahmedom Jarbom, pozvao je oporbu i zapadne saveznike da se ne bave samo pitanjem smjene vlasti u Damasku.

– Važno je utjecati na obje strane kako razgovori ne bi propali – istaknuo je Lavrov. S druge strane, američki državni tajnik John Kerry rekao je da njegova zemlja želi upotrijebiti različite načine pritiska na režim u Damasku, uključujući povećanje pomoći sirijskoj oporbi.

– Vodit će se paralelni napori, čak i tijekom pregovora, kako bi se upotrijebili različiti načini pritiska i pronašlo rješenje – istaknuo je Kerry upozorivši da, iako su u rujnu zračni napadi izbjegnuti, predsjednik Obama “još do nije isključio nijednu opciju, pa čak ni vojni udar na Al-Assadov režim.”

>>Kerry: Al-Assadovi dani su odbrojeni

>>Fotograf AP-a priznao da je lažirao fotografiju iz Sirije

Komentara 11

Avatar DonLon
DonLon
22:21 24.01.2014.

Obama je odlicnom taktikom navukao Putina, podmetaca klipova, sabotera niza pokusaja organiziranja pregovora i inicijatora svih odugovlacenja u Siriji na sakupljanje i unistenje Asadovih zaliha otrova, te sada konacno i na ove pregovore. Zvali to "Tomahawk diplomacija" ili kako godgod zelimo, ali malo ozbijne prijetnje je imalo odlicne rezultate, kako u SIriji, tako i u Iranu.

UN
unbekant
16:12 24.01.2014.

Nema napada na Siriju,jer Rusi su stali iza njihovi ledja,i to je definitivno proslost.

BF
brkonja fra brkati
13:24 25.01.2014.

Gotovo je sa američkim unilateralnim akcijama.I u Siriji,a bome i u Iranu.Putin ovih dana putuje u Iran da potpiše velike unosne poslove.Cionisti će si pregristi jaja od muke.Obamina je diplomacija"bježmo braćo,pobjeda je naša" ! Morali su podviti rep,a to jeje teško priznati pa onda Kerry pušta spinove i priča stare viceve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije