RAT U UKRAJINI

Kijev uzvratio na napad dronovima, Kremlj tvrdi: Otkrili smo novu 'nehumanu provokaciju' koju Ukrajinci planiraju

Aftermath of military strike on Belgorod
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
16.09.2024.
u 14:31

Kijev je pak pozvao UN i Internacionalni odbor Crvenog križa (ICRC) da posjete dijelove Kurska pod ukrajinskom vlašću, potvrdio je ministar vanjskih poslova Andrii Sibiha

Borbe u ruskoj regiji Kursk ne posustaju, kao ni odgovori Moskve na ofenzivu koju Kijev provodi na njenom teritoriju. Noćas je izveden veliki napad dronovima na glavni grad Ukrajine, a ruski Telegram kanali puni su vijesti o napadu na Belgorod u jutarnjim satima. Guverner Vjačeslav Gladkov izvještava o devet ozlijeđenih i značajnoj materijalnoj šteti. Prema informacijama koje je podijelio na društvenim mrežama, jedna je kuća u potpunosti izgorjela, zapaljeno je 15 automobila, oštećene su fasade 21 zgrade i nekoliko kuća kao i plinovod, prenosi Kyiv Independent uz napomenu da nisu mogli neovisno potvrditi ove navode.

Štete je bilo i u okolnim selima u kojima se pucalo i koristilo dronove i rakete, navodi ruski TASS. TASS također izvještava o misiji ratnog zrakoplovstva u kojoj su posade Ka-52M helikoptera izvele napad na ukrajinske vojnike i opremu u pograničnom dijelu regije Kursk, prema pisanju ruskog ministarstva obrane. Ističu da su "ukrajinske trupe i oprema eliminirani" te da su se posade helikoptera sigurno vratile u bazu.

Podalje od linije bojišnice, ruska obavještajna služba (SVR) objavila je da se Ukrajina sprema stažirati napad na dječju ustanovu na vlastitom teritoriju kako bi za njega optužila Rusiju, prenosi TASS. "Prema informacijama SVR-a, vodstvo kijevskog režima i viši vojni zapovjednici rade na još jednoj nehumanoj provokaciji. Planiraju ruski raketni napad na dječju ustanovu - bolnicu ili vrtić - na području pod vlastitom kontrolom koji bi uzrokovao veliki broj smrti. Potencijalni napad trebao bi dobiti veliku pažnju zapadnih medija" objašnjavaju.

Dodaju i da SAD planira ovu "provokaciju" iskoristiti za pojačavanje pritiska na Sjevernu Koreju i Iran. SVR smatra da će SAD tvrditi da su rakete iz te dvije zemlje korištene u napadu na civilnu zgradu. "Evolucija krize u Ukrajini pokazuje da Kijev i njegovi zapadni sponzori tvrdoglavo odbijaju naučiti iz pogreški. Nakon niza smrtonosnih provokacija poput one u Buči, ukrajinskog raketnog napada na postaju u Kramatorsku i incident u kojemu su ukrajinske protuzračne rakete pogodile bolnicu u Kijevu, malo ljudi na svijetu vjeruje da Moskva ima podmukli plan, ili da je Kijev nevin" zaključuju ruski obavještajci.

POVEZANI ČLANCI:

Kijev je pak pozvao UN i Internacionalni odbor Crvenog križa (ICRC) da posjete dijelove Kurska pod ukrajinskom vlašću, potvrdio je ministar vanjskih poslova Andrii Sibiha. "Od prvog dana operacije u Kursku, ukrajinske snage apsolutno se drže internacionalnih humanitarnih zakona kao profesionalna vojska s visokim standardima i vrijednostima slobode i ljudskog života" kazao je na X-u. To žele demonstrirati internacionalnim organizacijama.

Kijev je prethodno već izrazio namjeru da se drži međunarodnih zakona prilikom napada na ruskom teritoriju. Tadašnja zamjenica premijera Irina Vereščuk 14. kolovoza je rekla da je njen ured otvorio 24-satnu telefonsku liniju za stanovnike Kurska kojima treba humanitarna pomoć ili žele evakuaciju. Ukrajinske vlasti ranije su kritizirale ICRC zbog navodno nedovoljnog odgovora na humanitarnu krizu koju je potaknuo ruski rat. Optužili su ruski ogranak te organizacije za suradnju s Kremljem i provođenje operacija na okupiranim teritorijima. Od tada je nacionalnim ograncima Crvenog križa dozvoljen rad samo na teritoriju zemlje domaćina.

GALERIJA Wagnerovci preživjeli pakao Ukrajine, a onda poginuli u borbi za vojnu huntu

Aftermath of military strike on Belgorod
1/6
Ključne riječi

Komentara 3

GN
GNKDZ1986
15:30 16.09.2024.

Mali ruSSki kaplar u sve većim problemima a Ukrajinci odlučni i ustrajni nedaju svoje.

SE
Serengeti
18:56 16.09.2024.

Presmiješno, nakon što su ubijali civile mjesec dana u Kursk regiji, sada kad Rusi idu u protuofenzivu tek sada Ukrajinci pozivaju Crveni križ i međunarodne institucije da im služe kao štit. 🤢🤮

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije