privremeno rješenje

Kilava računica: Hajduk živi, Split plaća

torcida (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
23.10.2012.
u 16:10

Hoće li vijećnici opet odlučiti da građani Splita financiraju Hajduk da živi vječno?

Gradonačelnik Splita Željko Kerum, ali i vijećnici njegove Hrvatske građanske stranke i HDZ-a mogli bi kazneno odgovarati zbog davanja jamstva Hajduku za kredit od trideset milijuna kuna (na koji će još biti uračunate kamate od dva i pol milijuna kuna).

Propali glasovi

Odgovarati bi mogli jer su, pravničkim rječnikom rečeno, donijeli odluku o štetnom poslu, unaprijed svjesni da je novac izgubljen. Da su znali da rade na štetu Gradu, jasno je i građanima Splita jer su prije odbili jamčiti Hajduku za kredit znajući da ga taj kub, koji ima sto milijuna kuna tekućeg i 200 milijuna kuna kumulativnog minusa, neće moći vraćati. Popustili su pritiscima i skandiranjima navijača Torcide. Hajduk su spasili stečaja, račun će se odblokirati i – što onda? Neki će se vjerovnik odlučiti naplatiti i uzet će novac s računa koji će opet biti – blokiran. Hoće li vijećnici opet odlučiti da građani Splita financiraju Hajduk da živi vječno?

Klub, prema izvještaju koji su prije pola godine predali Gradskom vijeću, 16 milijuna kuna duguje igračima, 13,5 milijuna kuna za kratkoročne kredite i pozajmice, 12 milijuna kuna za razne troškove poput putovanja, smještaja, opreme, deset milijuna kuna za sudske sporove i kazne, tri milijuna kuna za zaostale plaće zaposlenicima kluba, 2,5 milijuna kuna poreza, 2,5 milijuna kuna trenerima i pola milijuna ostalih troškova.

Koji je interes društva da Hajduk opstane jer, kako je napomenuo vijećnik SDP-a Ivo Baldasar, “Grad Split daje nula kuna Kliničkom bolničkom centru, a pola milijuna ljudi liječi se u toj bolnici.” Popustili su, pak, pred galamom dviju tisuća navijača (usporedbe radi, nedavnim stečajem Gredelja bez posla i prihoda ostalo je 1400 radnika, ali bez buke i reakcije bilo koje političke elite) koji su okupirali Gradsku vijećnicu na Banovini.

Odvjetnik za trgovačko pravo Lovro Kovačević smatra da bi jednog dana, ako nastane šteta za Grad, netko mogao pokrenuti kazneni proces protiv političkih vođa Splita.

– Ako je unaprijed jasno da se jamstvo daje uz visok rizik, da će se ono aktivirati, riječ je o štetnom poslu. Grad kao vlasnik kluba (ima 56 posto dionica, nap. a.) mora se ponašati kao da vodi tvrtku. No, slučaj kada Grad daje osiguranje za naplatu kredita, nije u ulozi vlasnika nego treće osobe – objašnjava Kovačić. U cijeloj mu priči nije jasno zašto Split Hajduku nije pomogao na neki drugi, isplativiji način, a ne u ulozi humanitarca.

– Nije mi jasno, ako je Grad već želio pomoći klubu, zašto sam nije digao kredit. Dobio bi povoljnije uvjete. Novac je mogao proslijediti Hajduku, a zauzvrat nešto uzeti od kluba i tada ne bi bilo odgovornosti. Mogao je Grad ići i u dokapitalizaciju čime bi povećao svoj udio te digao vrijednost dionice, a to bi bilo dobro za dioničko društvo, odnosno klub, za razliku od davanja zaloga – objašnjava Kovačević. Također upozorava da je bitno kakav je ugovor s bankom koja odobrava kredit i čime će Grad jamčiti naplatu kredita.

– Grad je kao jamstvo mogao dati bankovno jamstvo, čime bi se jedna banka naplatila od druge u kojoj je položen gradski novac, ali i iz nekretnina, obveznica, dionica. Aktivira li se bilo što od toga, Grad će pretrpjeti štetu – kazao je odvjetnik Kovačić.

Tražit će konsenzus

Za sociologa i velikoga hajdukovca Dražena Lalića dvojbe nema: Hajduk se morao spasiti jer je on simbol grada, klub sa stogodišnjom tradicijom koji je kroz povijest puno više (i novca) dao Splitu nego što je od Splita zauzvrat dobio.

– Da sam bio u Splitu, i ja bih se pridružio Torcidi u njihovu pohodu na Banovinu. A što su trebali učiniti nego prosvjedovati?

Nikakav problem ne vidim ni u tome što je Gradsko vijeće Hajduku odobrilo jamstvo od trideset milijuna kuna. Pa Grad Split je većinski vlasnik Hajduka sa 56-postotnim udjelom. Alternative zapravo nije bilo – ili će Hajduk nakon 101 godine postojanja otići u stečaj, a siguran sam da bi to bio kraj za taj klub, ili ćemo mu pomoći – objašnjava svoj stav Lalić. Uvjeren je da će Hajduk na kraju biti jači nago ikad prije, bez obzira na to što trenutačno ima više od sto milijuna kuna duga.

– Naći će se način da Hajduk bude još jači u budućnosti. To govorim jer sam osobno dobro upućen u klupska zbivanja i potpuno sam uvjeren da će predsjednik Nadzornog odbora Josip Paladino i predsjednik uprave kluba Marin Brbić uspjeti. Za njih sam spreman staviti ruku u vatru – optimističan je Lalić koji je prozvao i premijera Zorana Milanovića i ministra zaduženog za sport Željka Jovanovića.

– Svi sad peru ruke od Hajduka. A cijeli je nogomet u funkciji bogaćenja jednog čovjeka, Zdravka Mamića. Sad je kao problem jer Split Hajduku daje trideset milijuna kuna, a nije problem što se godinama Dinamu iz zagrebačkog proračuna daje mnogo više novca – zaključio je sociolog Dražen Lalić.

>>Za Hajduk ima nade, ali samo sa šoldima privatnika

Ključne riječi

Komentara 5

SL
slavicabosnjak317
16:24 23.10.2012.

daj narodu kruha i igara!

DI
Dipling
16:44 23.10.2012.

laliću bi li trebao zagreb davati i ajduku pare dosta je para zagreb dao ajduku i po direktivama desetljećima ajduk živi od zagreba a kad su potjerali bearu a on došao u maksimirdigla se i oznaiobavještajne službe može u zvezdu ali u dinamo ne što se tiče mamića da njega nije danas bi dinamo bio isti kao i ajduk zato vam mamić smeta koga je to mamić opljačkao dali ti laliću pratiš kolikim je mamić direktno financijski pomogao zbog tebe i sličnih među navijačima dolazi do razdora i nereda bilo bi spasonosno riješenje da ajduk ima jednog mamića po ne bi mamić zaradio desetke milijuna eura na igračima koje jw ajduk odbacio

VI
viluk007
16:47 23.10.2012.

koji odvratan članak a ti isti novinari bi razapeli keruma da nije dao jamstvo, po istom principu su ljude mučili i ubijali u srednjem vijeku, objesi ti kamen oko vreta i pa u vir i ako isplivaš nisi vještica. Odvratnijih novinara nema ni u Kubi nije ih bilo ni za vrijeme Hitlera i tita,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije