čistka

Kim se rješava starih generala i na vlast dovodi svoje vršnjake

Kim Jong-un (1)
Reuters/Pixsell
16.07.2012.
u 20:29

Predsjednik Sjeverne Koreje okružio se sada mladim komunistima, djecom nekadašnje elite.

Koliko god sjevernokorejski režim izgledao monolitno, očito je da se na vrhu najzatvorenije zemlje svijeta odvija borba za prevlast te borba između starih kadrova i “mladih lavova” koji su došli s Kim Jong-unom. Najbolji dokaz tomu je i podatak da je sjevernokorejska novinska agencija jučer ujutro objavila da je vicemaršal, ujedno i načelnik Glavnog stožera sjevernokorejske vojske, Ri Jong-ho razriješen svih dužnosti zbog “bolesti”.

Oslabio mu utjecaj

Prema tvrdnjama NKLW-a, specijalizirane južnokorejske agencije koja prati zbivanja na vojnom i političkom planu, bolest je najčešće eufemizam za smjenu zbog neposluha

– Ri Jong-ho se posljednji put pojavio u javnosti 8. srpnja zajedno s Kim Jong-unom i tada je izgledao sasvim zdrav. Malo je vjerojatno da je toliko obolio u samo nekoliko dana – tvrde u NKLW-u. Da nije bezazleno, vidi se iz činjenice kako je riječ o jednom od četvorice najmoćnijih časnika Sjeverne Koreje koji su, u danima neposredno nakon Kim Jong-ilove smrti prošle godine u stvari i vladali zemljom, zajedno s nominalnim nasljednikom komunističke dinastije i sadašnjim predsjednikom Kim Jong-unom. Od početka ove godine, Ri Jong-ho sve se rjeđe pojavljivao u javnosti i bilo je jasno kako mu utjecaj, unatoč vrlo zvučnoj funkciji koju je kao načelnik Glavnog stožera obavljao, rapidno pada.

Mladi lavovi

– Vjerujem da je ovo rezultat svojevrsne “glasnosti” na sjevernokorejski način, odnosno činjenice da se Kim Jong-un, koji je i sam u dvadesetim godinama života, okružio mlađim ljudima, vršnjacima, novom generacijom članova Komunističke partije.

Riječ je najvjerojatnije o djeci članova stare sjevernokorejske elite, ljudima koji su, kao i Kim, dio djetinjstva i školovanja proveli izvan granica zemlje – kaže Koh Ju-huan, ekspert za Sjevernu Koreju na Dongguk sveučilištu u Seulu. Utjecaj te mlade kaste dobro se vidio i u posljednjih mjesec dana, kada je Kim Jong-un dopustio nošenje kratkih suknji i cipela s visokim potpeticama te na svojevrstan način ohrabrio pripremanje hamburgera ili pizze u sjevernokorejskim restoranima.

– Ipak, ne treba još otpisati generale, oni ipak kontroliraju vojsku – tvrdi NKLW.

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:26 16.07.2012.

Patria...taj izopačeni režim smo mi kao narod trpili pedesetak godina a još ga trpimo kroz strukture vlasti njih i njihove djece ...imamo mi svojih problema...

PA
patria
21:18 16.07.2012.

Sam taj izopačeni i degenerični režim je u cijelosti odavno bolestan, smrtno bolestan sa veoma lošom prognozom konačnoga ishoda. Nažalost do tada, do konačnoga kolapsa i likvidacije sa povijesne pozornice, šteta koju je taj režim napravio u više desetljeća svoje egzistencije će zahtjevati mnogo vremena i sredstava za sanaciju, revitalizaciju i hvatanje koraka u gospodarstvu, infrastrukturi, obrazovanju i uopće općedruštvenom napretku sa razvojem i standardom ostatka Koreje. Nažalost za mnoge izgubljene i uništene živote ljudi koji su bili prisiljeni živjeti pod tim užasnim režimom će biti zauvijek prekasno.Reintegracija toga dijela zemlje pod vlast demokratskoga i prosperitetnoga Seoula će biti velik izazov.

FE
Felicijen
08:40 17.07.2012.

Dovoditi mlade generale mu je bedasto jer će se njih teže riješiti nego staraca. Pa ne biraju Pape bez veze u visokim godinama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije