povratak ravnatelja

Klanovi na Prisavlju utihnuli, ne zna se tko su Radmanovi ljudi

'18.10.2012., Zagreb - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije intervjuirao je kandidate za glavnog ravnatelja HRT-a. Goran Radman.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
04.11.2012.
u 14:00

Na predstavljanju programa nije se pokazao kao neki govornik, ali ima viziju kako TV treba izgledati za pet ili deset godina

Sutrašnje premijerno obraćanje Gorana Radmana zaposlenicima javne televizije na Prisavlju očekuje se s velikim nestrpljenjem. Predstavljanje novog ravnatelja HRT-a imat će prilike, putem interne televizije, pratiti i brojna dopisnička mreža širom Hrvatske. U međuvremenu i od Radmana i s Prisavlja informacije cure na kapaljku.

Poražena struja se pritajila

I v.d. ravnatelja na odlasku Domagoj Novokmet bio je kratak.

– Ravnatelj Radman prve će poteze povući sljedeći tjedan, a ja zaista ne bih htio spekulirati što će to biti – kazao je Novokmet.

Siniša Kovačić, kojega je prije nekoliko mjeseci v.d. urednice Informativnog programa Sanja Mikleušević Pavić smijenila s mjesta voditelja “Dnevnika”, a on je izjavljivao da je odluka bila politički motivirana jer je objavio mail zbog kojeg je smijenjena ministrica Mirela Holy, izjavio je da vjeruje da će Radman vući poteze u interesu gledatelja i javnosti te tako ispraviti niz neargumentiranih degradacija, a ne samo, kako je kazao, njegovu.

Novokmet, a ni Sanja Mikleušević Pavić i v.d. ravnateljice HTV-a Mirjana Rakić, nisu htjeli nagađati koje će im biti novo radno mjesto.

– Obavljam svoj posao, a ostalo je posao ravnatelja – kazala je Mirjana Rakić.

Kao kandidatkinja za neku od funkcija spominje se Mirna Zidarić, ali i Zoran Šprajc. No, urednik Dnevnika tvrdi da ga fotelja ne zanima.

– Neću se ni prijaviti na natječaj. Čovjek treba raditi ono što najbolje radi, a ja to već radim. Funkcije zahtijevaju neke druge vještine, organizacijske, i nadam se da će se naći netko pametan i kvalitetan. A ako se ne nađe, možda se ipak prijavim – rekao je Šprajc.

Neki izvori s Prisavlja tvrde da će Radman prije svega oformiti interventni tim kako bi mu pomogao promijeniti poslovanje HRT-a, a savjetnica bi mu u tom timu navodno trebala biti članica uprave HT-a Ivana Šoljan.

Hodnici javne televizije, sve u svemu, zapravo su poprilično tihi, što neki tumače time da Radmanu nitko nije dovoljno blizak da bi znao što namjerava.

On ipak dolazi izvana i ne priča puno pa se ovoga puta ne zna koja će se struja okoristiti novonastalom situacijom – kaže izvor s HRT-a.

No, naši sugovornici koji su željeli ostati anonimni vjeruju da većih potresa, što se tiče kadrovske križaljke, ne bi trebalo biti.

– Lista njegovih najbližih suradnika obavijena je velom tajne, ne zna se tko su “njegovi ljudi”. Pretpostavljamo da urednički kadar, uključujući i glavnog urednika Deana Šošu, neće dirati, barem do raspisivanja javnog natječaja. No, malo je vjerojatno da će ti natječaji uskoro biti raspisani – kaže naš sugovornik.

No, pitanje je iščita li se Radmanov program, hoće li uopće postojati glavni urednik cijele televizije ili će urednici programa odgovarati izravno ravnateljstvu, pa je Šoša možda posljednji na toj funkciji. Mnogi ga vide kao idealnog urednika Trećeg programa HTV-a, ali on nije htio komentirati hoće li se prijaviti na natječaj.

– Spekuliralo se da će za urednika informativnog programa dovesti Tihomira Ladišića, ali čini se da ta opcija otpada i da će Sanja Mikleušević Pavić ostati šefica – kaže naš izvor.

Mogućnost da postojeći urednici steknu povjerenje novog ravnatelja, doznajemo, velika je. Gotovo sveopća je procjena da je v.d. ravnatelja Domagoj Novokmet sa svojim ljudima dobro pripremio teren za Radmanov dolazak i trasirao mu smjer.

– Objektivno, ta urednička ekipa stabilizirala je program. Pokrenut je čitav niz emisija. U posljednje vrijeme imali smo sjajnih priča i ekskluziva. Također, s novom shemom napravljeni su prvi put i rasporedi rada pa se više ne može dogoditi da na posao dođu stotine ljudi, frustriranih što ne rade, a da toga dana radi samo njih pet. Godinama nikoga nije bilo briga za program, gradili su se jedino stupići da se ograniči parkiranje.

Pokrenut je Treći program na kojem se velika važnost pridaje dobrim filmovima. I možda najvažnije, više nema afera, podmetanja, javnih blaćenja. Atmosfera je puno zdravija – kažu nam na HTV-u.

Zanimalo nas je u kakvom ozračju dolazak novog ravnatelja iščekuje “desna struja” na televiziji.

– Poražene snage su se pritajile, ne shvaćajući pritom da su uništile program. Stanje se stabiliziralo, ali godine destrukcije učinile su svoje. Najgore im je što će Sanja Mikleušević, po svemu sudeći, ostati urednica informativnog programa jer ona nije osoba na koju možete utjecati, urednica koju možete kupiti – kaže naš izvor.

Audicije po babi i stričevima

Većina zaposlenika, barem tako tvrdi naš izvor, misli da je Radman dobar izbor za ravnatelja. Premda ni protiv Saše Runjića ne bi imali prigovora, naš sugovornik kaže da je za mnoge sporna ekipa vanjskih suradnika koju bi sa sobom doveo, a vanjski poput Novinića i Stipića pokazali su se kao totalni promašaj.

– Radman otprije poznaje HRT, ima predznanje, etabliran je. Istina, na predstavljanju se pokazalo da nije neki govornik, ali ima viziju kako televizija treba izgledati za pet ili deset godina. Uostalom, kad je 90-ih odlazio, rekao je da je televizija za njega nedovršena priča – kažu s HTV-a.

Tu će priču imati prilike dovršiti već od ponedjeljka, 5. studenoga. Premda se čini da Prisavljem pušu neki novi vjetrovi, dosta je frontova još otvoreno. Prema riječima naših sugovornika, televizija ponajviše vapi za opremom: tehnika je zastarjela pa mnogi, osobito dopisnici, rade s kamerama starim i 20 godina.

– Također, kronično nedostaje dobrih novinara, osobito mladih. Posljednja audicija bila je prije 12 godina, ljudi su dolazili po babi i stričevima. Istodobno, imamo administracije i pravnika da možemo zastupati sve zemlje Europske unije, ali ni jedan spor nismo dobili – zaključio je naš izvor.

>>Duka: Bilo je Hloverkine 'kuhinje'. Vukšić: v.d. nespretno intervenirao

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
15:04 04.11.2012.

svima otkaz treba dati! platiti na rtl i novi 1 sat dnevno, da vlada uživo nešto veli, i to je dovoljno. ukinuti pretplatu, jer to je nepotrebno. zašto da plaćamo nešto što ne trebamo? za svoj novac moraš nešto dobiti. što mi dobivamo za svojih 80 kuna mjesečno? za 80 kuna pojedem pizzu, pivu, i to dvaput. sit sam, konobaricu vidim slabo obučenu, i ipak je nešto. za 80 kuna hrtu ne dobim ništa. odnosno, dobim 3 kanala puna bljuvotina, kojekakvih gadarija. javna televizija hrt nije. i treba ih ukinuti. američki abc ima niti 1.000 zaposlenih. hrt preko 3.000. kvaliteta hrt nasuprot abc-u... nemjerljivo. ne otkaz, nego bager!

ST
stefj
18:46 04.11.2012.

He, he, njegova vizija se već primjenjuje na centralnom dnevniku u 19:30. Sve više podsjeća na dnevnike od prije 30-tak godina, ...

AT
atomised
14:33 04.11.2012.

Skandalozno je da se o jednoj "javnoj" televiziji uopće može govoriti o "desnim" ili "poraženim" snagama. Pa javna je televizija tu kako bi bila nepristrana i servis svim građanima. Ovako čovjek čita i ne može vjerovati koliko smo se kao društvo srozali. Politika je rekla svoje. Instaliran je njihov čovjek, a sad velike novinarske face iščekuju što će se dogoditi i kako se postaviti. I čitav taj bordel mi prisilno financiramo tv pretplatom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije