Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

Koliko će jaka biti promjena vremena koja stiže? DHMZ: Situacija se pomno prati...

Zagreb: Munje nad gradom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
23.08.2023.
u 14:51

Očekuje se dotok hladnijeg i nestabilnog zraka, uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom te osvježenje, kažu u DHMZ-u za Večernji

Vrhunac toplinskog vala stigao je u Hrvatsku, a najizraženiji je na Jadranu, potvrdili su nam to iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. U Senju je danas u 13 sati izmjereno 36,9 stupnjeva Celzijevih, u Rijeci 36,2, u Kninu 35,6, u Pločama 35... 

– Toplinski val je već nastupio svojim punim intenzitetom. Osobito je izražen na Jadranu gdje se dnevne temperature penju do 35 stupnjeva i više. Vrlo tople su i noći, jer se temperatura rijetko spušta ispod 25 stupnjeva. Lokalno čak ni znatnije ispod 30 stupnjeva. Iako postoji i u unutrašnjosti, toplinski val na kopnu je nešto slabije izražen – kažu nam u DHMZ-u. Pitali smo ih je li ovo najgori toplinski val ove godine u Hrvatskoj, na što su nam rekli kako je vjerojatno najizraženiji, ponajprije na Jadranu. 

– Svakako je i najdugotrajniji, jer će ukupno trajati gotovo tjedan dana – kažu nam no najavljuju i promjenu vremena na koju ćemo ipak morati pričekati još nekoliko dana.  

– Promjena stiže krajem tjedna ili početkom sljedećeg, što ćemo preciznije znati u danima koji slijede. Očekuje se dotok hladnijeg i nestabilnog zraka, uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom, te osvježenje – kažu iz DHMZ-a za Večernji list. Koliko će jaka promjena vremena biti, još nije moguće prognozirati. 

VEZANI ČLANCI: 

 

– Zasad nije uputno prognozirati žestinu nadolazeće promjene. Situacija se pomno prati. Kako se bude približavala, moći će se preciznije i pouzdanije prognozirati početak promjene i njezin intenzitet, te će u skladu s time biti izdane prognoze i odgovarajuća upozorenja – kažu u DHMZ-u. 

Dežurne prognostičare pitali smo i postoji li mogućnost da se ponovi srpanjska oluja koja je poharala Zagreb, ali i druge dijelove Hrvatske. 
 
– Mogućnost postoji, no njezina je vjerojatnost vrlo mala. Oluja koja je pogodila Zagreb 19. srpnja prouzročila je 10-minutni maksimum od 22,5 mm oborine, koji se može očekivati prosječno jednom u 50 godina. Grmljavinske oluje diljem zemlje tog su dana prouzročile olujne udare vjetra koji se mogu očekivati u prosjeku jednom u više desetljeća. Npr. u Zagrebu se udar vjetra koji je izmjeren 19. srpnja u Zagrebu (115 km/h) može očekivati jednom u 20 godina. Kada se neki događaj može očekivati prosječno jednom u 20 godina, važno je pojasniti, to znači da je vjerojatnost da se on dogodi u bilo kojoj pojedinačnoj godini otprilike pet posto.  Ne postoji garancija da će se taj događaj stvarno i dogoditi točno svakih 20 godina. Ponekad se može dogoditi ranije, možda čak i dvije godine zaredom, iako je takav scenarij rijedak i malo vjerojatan – kažu u DHMZ-u.

VIDEO Žena zapela u oluji, držala se za prometni znak: 'Prolaznik me spasio iz horora, hvala mu'

Komentara 5

Avatar Cohen
Cohen
00:23 24.08.2023.

Ovdje je DHMZ subjekt praćenja situacije. Rečenice/izražavanje bez subjekta, tj. zražavanje u pasivu je prirodno, imanentno engleskom jeziku i ne dovodi se u pitanje Kako je na hrvatskom jezična norma korištenje aktiva, profesori engleskog učenicima najkasnije u srednjoj školi govorere o ovoj specifičnosti engleskog jezika. Tko je u stanju govoriti engleski u pasivu, bolje je ovladao tim jezikom. Kod prevođenja s engleskog na hrvatski pasiv se konvertira u aktiv (taj čin jednako slovi kao mjerilo kvalitetnog poznavanja hrvatskog jezika). Tekst o prognozi vremena vjerojatno je nastao u DHMZ-u, na hrvatskom, pa se ne radi o prijevodu, no niti o političkom novogovoru, a niti o tako čestom meta govoru, različitom po sektorima, a izleglom u Bruxellesu, u EK ili svijetu regulative za korištenje sredstava iz EU fondova.

Avatar possibilis
possibilis
16:29 23.08.2023.

Prema naslovu, situacija prati, valjda samu sebe. Politicki novogovor. Objektne recenice bez subjekta: nema pocinitelja. Inace, Racanova specijalnost. "Ugovor je potpisan". Netko tamo, negdje, po mogucnosti daleko, je napravio postupak vrijedan ispitivanja odgovornosti.

TR
tratincica68
17:32 23.08.2023.

U zg 15 u dalmaciji 34.eto takva promjena.ka svake godine i tako do 1.11

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije