ISTRAŽILI SMO Kako će naši najuspješniji poduzetnici darivati poslovne partnere i prijatelje za Božić i koliko izdvajaju u humanitarne svrhe

Koliko daruju najbogatiji Hrvati

20.12.2008.
u 15:11

Ako je filozof i sociolog Erich Fromm bio u pravu kada je rekao da bogat nije onaj tko puno ima, nego onaj tko puno daje, onda nema nikakve dvojbe da su hrvatski bogataši – bogati. Oni imaju puno, ali, pokazuje naša analiza, vole i dijeliti drugima. Pritom odmah valja reći da su im motivi različiti kao što je, uostalom, različit put stjecanja njihova, za hrvatske prilike, basnoslovnog bogatstva. Za naše multimilijunaše karakteristično je to da su njihova izdvajanja u “humanitarne svrhe” novijeg datuma jednostavno zato što je i njihovo bogatstvo, gledajući iz povijesne perspektive, vrlo mlado.

Kako su brzo morali stjecati bogatstvo, tako su se u hodu morali učiti i društvenoj odgovornosti koje bogatstvo nosi. U uređenim zemljama, gdje kapitalistički odnosi vladaju kontinuirano posljednjih 200, 300 godina, najbogatiji se napadno trude da budu prepoznati po svome radu za zajednicu. Možda je najbolji primjer Amerika, gdje nevjerojatno bogati i popularni Bill Gates sa svojim jednako bogatim prijateljem Warrenom Buffettom izdvaja desetke milijardi dolara u humanitarne svrhe.

Dok daju milijarde u humanitarne zaklade, američki milijarderi ulažu dosta truda da u privatnom životu ostanu samozatajni te da, koliko god je to moguće, što manje iritiraju svoje “prosječne” sugrađane. Svako razmetanje bogatstvom smatra se neukusnim te su njegovi protagonisti često izvrgnuti društvenom preziru.

Bez domjenaka
Kako se naši bogataši nose s teretom svoje “škrinjice s blagom”? Kako će ove godine za Božić darivati svoje poslovne partnere te što će privatno pokloniti svojim prijateljima? Proveli smo anketu među desetak naših najpoznatijih poduzetnika te došli do zanimljivih saznanja. Iako svaki od anketiranih bogataša ima svoju humanitarnu filozofiju, ipak se, u grubo, mogu podijeliti u tri skupine. U prvu skupinu spadaju vlasnik Agrokora Ivica Todorić, zatim veliki dioničar Tvornice duhana Rovinj Ante Vlahović te vlasnik Atlantic grupe Damir Tedeschi.


Tomislav Horvatinčić - uložit će više od 2 milijuna kuna za stipendije studentima, socijalu te kulturnu baštinu. Privatno poklanja vino, rakiju i med sa svoga imanja

Nakon što su zaradili dovoljno novca te pozicionirali svoje tvrtke kao perjanice hrvatskoga gospodarstva, ovaj trojac, svatko na svoj način, krenuo je u osmišljen projekt proširenja društvenog utjecaja preko humanitarnog rada. Kod njih se može vidjeti da se ne rasipaju ekscentričnim poklonima jer su ispravno procijenili da im takav “samozatajan” pristup donosi puno više bodova.

Tako je ove godine Vlahovićeva Adris grupa sva sredstva predviđena za darove i domjenke usmjerila u Zakladu Adris. Time je, kažu u Adrisu, Zakladi omogućeno dodatno stipendiranje većeg broja iznimno nadarenih učenika, studenata i mladih hrvatskih znanstvenika. Društva u sastavu Adris grupe stoga ove godine neće kupovati darove niti organizirati domjenke.

Donacija 11 milijuna
Dok korporacije dijele velike iznose, vodeći dioničari naših velikih poduzeća privatno se “ne razbacuju”. Jedan od najbogatijih Hrvata Ante Vlahović ove će godine svojim dragim prijateljima darovati bočicu “iznimnog hrvatskog maslinova ulja”. Treba napomenuti da je Vlahović dao i najveću osobnu donaciju od 11 milijuna kuna kao pomoć djeci bez roditelja te starijim i nemoćnim osobama.

Tedeschijeva Atlantic grupa ove godine nije trebala slušati premijera Ivu Sanadera koji je svima poručio da “stegnemo remen” jer je već prije tri godine ukinula praksu korporativnog darivanja te odlučila sva sredstva prije namijenjena za poslovne darove preusmjeriti u humanitarnu akciju.

– Zadovoljstvo nam je što već treću godinu tim sredstvima možemo unaprijediti uvjete života i boravka onima kojima je potrebnije, konkretno štićenicima Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, kroz akcije renoviranja različitih prostorija za boravak, od sportskih dvorana, bazena, prostorija za fizioterapiju, do opreme potrebne za rad poput kompjutora... – kažu u službi za odnose s javnošću Atlantic grupe. Uopće nisu željeli govoriti o tome što Tedeschi privatno daruje svojim prijateljima.

Sličnu “skromnost” pokazao je i Agrokor koji nam uopće nije odgovorio na pitanje koliko će oni ove godine darovati u humanitarne svrhe te kako Ivica Todorić privatno daruje njemu drage osobe. Možda i to spada u dio strategije jer javnost uglavnom dobro prima to da netko tko daruje novac u humanitarne svrhe, ali da od toga ne radi preveliki javni spektakl. U drugu skupinu spadaju Jure Radić, prvi čovjek Instituta građevinarstva Hrvatske, zatim Pavo Zubak, vlasnik Auto Zubaka, te Goran Štork, vlasnik Luksuznih jadranskih hotela. Oni vode poduzeća koja su vodeća u svojim branšama te su u javnosti vrlo prepoznatljivi.

Radić poklanja knjige
Tvrtka IGH ove će godine, ističu, dati skromne darove svojim partnerima.


Zdravko Mamić - poznat je po tome što privatno daruje vrlo “ekscentrične” poklone. Do sada je, kaže, poklonio oko 150 rolexa. Voli iznenaditi ljude oko sebe

Pokloni će biti simbolični, primjereni vremenu u kojem živimo. Odlučili su se samo za jednu donaciju – darovat će stan višečlanoj obitelji, no od toga ne kane raditi medijsku pompu.

Direktor IGH Jure Radić svojim će prijateljima pokloniti knjigu “Vrijeme rušenja i vrijeme građenja” koja je upravo izašla iz tiska, a u njoj je riječ o agresiji na Hrvatsku u kojoj je, među ostalim, srušeno stotinu mostova i svi su obnovljeni. Prosječan dar Jure Radića uvijek je obilježen osobnom notom.

– Uvijek nastojim da pokloni imaju neko značenje i da imaju simboliku, bilo da je riječ o nekoj mojoj knjizi ili maslinovu ulju iz mog maslinika. Važno mi je da je poklon dio mene na neki način – kaže dr. Jure Radić.

Grupacija Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka već primjenjuje mjere štednje kojih se pridržava predsjednik uprave, članovi uprave i svi djelatnici grupacije i hotela. Pri čestitanju božićnih i novogodišnjih blagdana uprava Jadranskih luksuznih hotela i ove je godine donijela odluku da će financijska sredstva planirana za tiskane čestitke, poslovne poklone i uobičajeni blagdanski domjenak za poslovne partnere, suradnike i novinare donirati u humanitarne svrhe. Štrok nije želio odgovoriti na pitanje što osobno daruje prijateljima.

Auto Zubak pak već treću godinu zaredom sredstva planirana za božićne poklone poslovnim partnerima i klijentima usmjerava u humanitarne aktivnosti. Za klijente i poslovne partnere Pavo Zubak je pripremio makete automobila. Najosebujniji hrvatski bogataši izvršni su dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić te splitski poduzetnik Željko Kerum. Zdravko Mamić kaže da se Dinamo ove godine za Božić ponaša primjereno trenutku: odgovorno i štedljivo.

No, Mamić je poznat po tome što privatno daruje vrlo “ekscentrične” poklone. Dosad je, kaže, poklonio otprilike 150 rolexa, ali to nije vezano uz neke prigodne datume nego se to događa “spontano”. Kaže da se uvijek trudi iznenaditi ljude oko sebe pa je tako svojedobno jednoj umirovljenici poklonio boravak u toplicama, a znao je i nekim prijateljima platiti put na neko zanimljivo odredište.Željko Kerum kaže da njegova tvrtka nikada organizirano ne daje darove svojim poslovnim partnerima te da to uvijek ovisi o trenutku. Uvjeren je da je ljudima najbolje darovati novac pa da onda oni sami kupe ono što im treba.

– Ja nisam čovjek od protokola – ističe Kerum.

Tomislav Horvatinčić kaže da će ove godine njegova zaklada izdvojiti više od 2 milijuna kuna za stipendiranje studenata, socijalu te kulturnu baštinu. Ističe da je riječ o presedanu jer je posrijedi osobna imovina. Smatra da je poziv da se štedi na domjencima promašen jer je to “ubod komarca u odnosu na druge troškove”. Prijateljima će darovati vina, rakiju i med koje je proizveo na svom imanju.


Bandić dijeli darove cijeloj Hrvatskoj

Iako nije bogataš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svejedno voli bogato darivati. Iz gradskog proračuna znao je poklanjati drugim gradovima i regijama: od Knina do Bosanske Posavine. U posljednje vrijeme smanjio je donacije izvan Zagreba jer mu je Sanaderova Vlada “uzela” dio gradskih prihoda. Bandić ima više od stotinu kumčadi o kojima se skrbi. Zbog “široke ruke” često je bio na meti oporbe koja ga je optuživala da rasipa gradski novac.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije