'TREBA TI OD 150 DO 200 EURA'

Koliko košta uputiti dijete u školu: 'Najgori su omoti, dala sam 17 eura za jeftinu plastiku koja ne doživi kraj godine'

Zagreb: Školski pribor poskupio za više od 20 posto
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/5
09.09.2024.
u 11:18

Osim torbi i pernica, tu su i sve one male stvari koje, kad ih zbrojite, predstavljaju ozbiljan izdatak. Bilježnice, olovke, gumice, pernice, omoti za knjige... Sve to naizgled košta malo, ali kada dođete do blagajne, iznos je daleko veći nego što ste očekivali

"Bilježnice i osnovni pribor 70 eura. Bez torbe, tenisica, omota. Cijene su otišle u nebo! I nikome ništa", žali nam se Borna, majka školarca iz Zagreba. I nije ona jedina koja je frustrirana zbog kupnje školske opreme koja je sada sve sličnija planiranju obiteljskog budžeta za godišnji odmor – razrađuju se strategije, pišu se popisi i, naravno, rade se neizbježni kompromisi.

Svaki početak školske godine, barem što se tiče roditelja, dolazi s pitanjem: kako opremiti dijete, a da obitelj ne završi u minusu? "Ja imam šestero đaka, luda sam s troškovima. Da opremiš jedno dijete za školu, i to bez odjeće i obuće, treba ti od 150 do 200 eura. Tu su uključeni školska torba, bilježnice, pernice, olovke, gumice, flomasteri, drvene bojice, tehnička, šestar, škare, ljepilo...", nabraja za Večernji Zagrepčanka Antonija.

Dojam je da cijene osnovnih školskih potrepština neprestano rastu, a roditelji, kao i uvijek, moraju balansirati između kvalitete i troškova. Pregled u nekoliko specijaliziranih trgovina pokazuje da se cijene ruksaka kreću od 20-ak eura za jednostavnije modele do 100 eura za one sofisticiranje, čiji su materijali jači, naramenice podstavljene, a dizajn ergonomski. Školske torbe još su skuplje. Najjeftinije su 45 eura, a one najskuplje, koje sadrže i pernicu, vrećicu za tjelesni i druge dodatke, koštaju i po 150 eura. Pernice su također jedna od stavki gdje cijene znatno variraju. Najjeftinije prazne pernice mogu se pronaći već za 2,63 eura, no ako vaša djeca žele one ukrašene popularnim superjunacima, pripremite se izdvojiti i do 14 eura. Pernice s priborom značajno podižu cijenu – ovisno o trgovini, one mogu dosegnuti i do 40-ak eura.

Osim torbi i pernica, tu su i sve one male stvari koje, kad ih zbrojite, predstavljaju ozbiljan izdatak. Bilježnice, olovke, gumice, pernice, omoti za knjige... Sve to naizgled košta malo, ali kada dođete do blagajne, iznos je daleko veći nego što ste očekivali. "Omoti za knjige i zbirke su najgori, za dvoje školaraca dala sam 25 eura", žali nam se Ivona, a s njom se slaže i Katarina. "U 1. razredu omoti su naš stajali 17 kuna, a sada u 6. razredu 17 eura. Okej, sada je nešto više knjiga, no svejedno ogromno poskupljenje za malo jeftine plastike koja ne doživi kraj školske godine."

VEZANI ČLANCI:

Problem je i u standardima koji se postavljaju – svaka škola, a ponekad i svaki učitelj, ima specifične zahtjeve. Od debljine bilježnica do broja crta na papiru, sve mora biti "po PS-u". To dodatno komplicira potragu, jer roditelji često moraju posezati za specijaliziranim trgovinama, gdje cijene znatno nadmašuju one u supermarketima. Osnovne bilježnice za pisanje mogu se tako naći već od 0,19 eura, ali cijene mogu narasti i iznad 1,50 eura za one s tvrđim papirom ili većim brojem listova. Kajdanke su oko 0,49 eura, dok A4 bilježnice variraju od jednog do više od pet eura, ovisno o proizvođaču i uvezu. Naravno, u sve to treba uračunati i spomenute omote – paket od pet komada omota za bilježnice, veličine A4, košta 1,69 eura. Treba, dakako, očuvati i knjige, a komad smo najčešće pronašli po 0,57 eura. Da bi se znalo čije su bilježnice, potrebne su i naljepnice za imena, a najjeftinije smo pronašli za 0,38 eura. Ima i onih znatno skupljih, za koje ćete morati izdvojiti 1,89.

I likovni pribor nezaobilazna je stavka na popisu školske opreme. Cijene osnovnog pribora variraju – drvene bojice mogu se pronaći za 1,99 eura, ljepilo za 0,79 eura, dok vodene boje koštaju od 2,29 eura pa naviše. Kistovi su od 1,19 pa do četiri eura, a izdvojimo i glinamol, čija je prosječna cijena 1,50 eura. Međutim, ako se odlučite za kompletne kutije s likovnim priborom, pripremite se izdvojiti između 22 i 30 eura. Nije ništa bolje ni s priborom za geometriju, koji uključuje šestare, ravnala i tehničke olovke. Cijene tih potrepština kreću se od 1,50 do 12,69 eura. A kada dođe red na tehničke kalkulatore, cijene skaču od 3,50 do vrtoglavih 35 eura, ovisno o funkcijama i brendu.

Srećom, osnovnoškolci će barem po jednom pitanju moći odahnuti – na klupama će ih prvog dana škole dočekati besplatni udžbenici, za koje je iz proračuna izdvojeno nešto više od 22,5 milijuna eura. Osim toga, roditelji osnovnoškolaca mogu računati i na olakšanje troška prehrane, budući da će svi učenici imati osiguran jedan obrok dnevno, što će državu koštati dodatna 72 milijuna eura.

Međutim, mnogi srednjoškolci diljem Hrvatske nisu te sreće – nekima od njih besplatni udžbenici nisu dostupni, pa roditelji često posežu za rabljenim kompletima kako bi ublažili financijski teret. "To se uzima polovno za 100-150 eura", savjetovala nam je Danijela, majka jednog srednjoškolca. Snježana je, pak, odlučila uzeti nove materijale. "Komplet udžbenika s radnim bilježnicama za drugi razred gimnazije, opći smjer, košta 456,17 eura. I to bez pribora i bilježnica", požalila se.

FOTO Krk, Korčula, Brač, Hvar... Znate li nabrojiti 15 najnaseljenijih hrvatskih otoka? Rijetki 'prebace' 10.000 stanovnika

Zagreb: Školski pribor poskupio za više od 20 posto
1/19

Komentara 2

RA
racman
12:09 09.09.2024.

Ovi današnji roditelji djece nekad su živjeli sa svojim bogatim roditeljima, moja mama kupila mi je pakpapir tamno plave boje i dala mi škare i sam sam izrađivao omote za bilježnice i knjige nije mi kupovala plastiku za omotnicu

ŠS
Štap sa glavom
12:32 09.09.2024.

Zanima me zbog čega nitko ne kuka koliko koštaju moderni mobiteli i pretplata za njih. Imaju jedno dijete i onda kuknjava što početkom školske godine treba izdvojiti nešto novaca za opremu školarca. Država daje knjige za osnovnu i srednju školu a roditelji trebaju samo opremu. To me podsjeća na zlatnu Jugu kada su ljudi dobivali stanove i kukali kako te stanove treba i namjestiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije