rasinja

Kolman: Dvorac Inkey nije trebalo prodati privatniku

'01.10.2013., Koprivnica - Na ulazu u naselje Rasinja nedaleko Koprivnice vec desetljecima propadaju dvije zgrade dvorca koji je pripadao poznatoj plemickoj obitelji Inkey. Vlasnik gradjevinske tvrtke
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/3
03.10.2013.
u 14:00

Tvrtka Gratit obećala je izgraditi luksuzni hotel, ali umjesto toga dvorac preprodaje

I sedam godina nakon prodaje, dvorac Inkey u Rasinji, mjestu desetak kilometara udaljenom od Koprivnice, i dalje nemilosrdno propada. Dvorac je oko 1885. godine izgradila barunska obitelj Inkey de Pallin i u njihovu posjedu ostaje do potkraj Drugog svjetskog rata, nakon čega im se gubi svaki trag. Nakon toga, dvorac je pripao lokalnoj zajednici.

Kriza uništila planove

U jednoj od zgrada svojedobno je bila osnovna škola, a u drugoj je bio smješten mjesni ured. Nakon tri provedena kruga javnog natječaja, za milijun i pol kuna početkom 2006. godine dvorac je od rasinjske općine kupila građevinska tvrtka Gratit iz Virja.

- Plan je bio napraviti hotel visoke kategorije, napravljen je idejni projekt, ali sve je stalo zbog krize - istaknuo je Dragutin Šklebar, direktor i vlasnik Gratita.

Zbog financijskih problema u kojima se našla tvrtka iz Virja, dvorac je još prije tri godine stavljen na prodaju.

- Prodaju vrše tri specijalizirane agencije za prodaju nekretnina. Cijena će biti formirana kad se pojavi ozbiljan kupac, a takvog za sada nema - dodao je on.

Načelnik općine Rasinja Danimir Kolman (HNS) otkrio je da je prodaja dvorca napravljena u vrijeme načelnika Krunoslava Belaja (HSS).

Mađari spasili svoj dvorac

- Općina ne može biti zadovoljna statusom dvorca, nešto treba napraviti. Zna se da je novac u to vrijeme bio potreban općini, uložen je u novi vrtić, ali mislim da je trebalo napraviti puno bolji ugovor - kazao je Kolman i pojasnio da u ugovoru Gratitu nisu bili uvjetovani ni svrha niti rok adaptacije.

- Žao mi je što je dvorac prodan privatnoj tvrtki jer je riječ o zaštićenom spomeniku kulture. Da je u našem vlasništvu preko Ministarstva kulture i fondova Europske unije lakše bismo došli do novca - rekao je načelnik Rasinje i dodao da u mađarskom Iharosberényju također postoji dvorac Inkey, ali on je sredstvima Europske unije potpuno saniran i koristi se za potrebe škole i tamošnje općine, a u velikom broju obilaze ga i turisti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije