Nakon svirepog ubojstva životinja na splitskom Marjanu

Konji na patologiji, djelatnik ZOO-a nudi 10.000 kn za trag

Split: Dan Marjana proslavljen uz bogati glazbeni i zabavni program
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
06.06.2022.
u 19:35

ZOO je imao četiri jedinke, dva ponija i dva dalmatinska bušaka, a sad je ostala samo mlađa jedinka bušaka

Patolozi Hrvatskog veterinarskog instituta danas poslijepodne obavili su tzv. razudbu (obdukciju) triju konja uginulih u Zoološkom vrtu na splitskom Marjanu. Konji su, doznajemo, dopremljeni u zagrebačku Agroproteinku, odakle su stručnjaci uzeli potrebne organe i tkiva za daljnje laboratorijske analize, dok će se ostaci tijela životinja neškodljivo ukloniti u kafileriji. Jedna od analiza bit će i toksikološka kako bi se utvrdilo jesu li konji otrovani - kazali su danas u Hrvatskom veterinarskom institutu najavljujući da će se prvi rezultati analiza znati do kraja tjedna.

Građani i djelatnici ZOO-a zasad pak sumnjaju da je netko konjima koji su uveseljavali sve na Marjanu, a naročito djecu, namjerno dao smrtonosni zalogaj.

Sumnja se u trovanje

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u subotu navečer je, podsjetimo, dobila dojavu da je zaposlenik ZOO-a našao tri uginula konja. Policija je osigurala mjesto događaja, obavijestila veterinarsku inspekciju, a obavila je i kriminalističko-tehnički pregled i fotografirala mjesto događaja o čemu je obaviješten dežurni zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu. Međutim, ni danas nije bilo novosti je li pronađen mogući počinitelj za kojim tragaju i oni koji su se o konjima brinuli.

"Na rukama su mi jedan za drugim umrla dva konja, a dva sata poslije, morali smo uspavati i trećeg. Uvjeren sam da je u pitanju bio otrov vrhunske kakvoće. (...) Nudim nagradu od 10 tisuća kuna onome tko mi može dati provjerljiv trag do počinitelja", napisao je na Facebooku Hrvoje Cokarić, zaposlenik ZOO-a Split.

Nediljko Ževrnja, ravnatelj splitskog ZOO-a, i dalje je u šoku. ZOO je imao četiri jedinke, dva ponija i dva dalmatinska bušaka.

- Ostala je samo mlađa jedinka dalmatinskog bušaka - kaže Ževrnja, ističući da je riječ o tradicijskoj pasmini koja je nekad pokrivala cijelu Dalmaciju, a danas je ima samo 20-30 jedinki.

Stradala izvorna pasmina

- Nisu još stekli status autohtone pasmine, ali smo počeli s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu raditi na priznanju. Da bi nekoj pasmini bila priznata izvornost, moramo imati određeni broj grla, jedinki za koje je potvrđeno da su tip te stare pasmine. No imamo ih vrlo malo, a sada je jedna jedinka i uginula što nas je unazadilo - kaže Ževrnja.

Inače, od autohtonih pasmina u splitskom ZOO-u imaju bušu (govedo), hrvatsku bijelu kozu, šarenu kozu, dalmatinsku pramenku (ovca), primorsko-dinarskog magarca, dalmatinsku kokoš i dalmatinsku tuku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije