Nove reforme

Kosor: Stat ćemo na kraj švercu plavog dizela

kosor
Branimir Bradarić/VLM, Pixsell
24.04.2010.
u 14:01

Ističući da je nove mjere i odluke s ciljem izlaska iz krize i popravka gospodarstva mogu očekivati svakodnevno Kosor je najavila skoru temeljitu i korjenitu reformu mirovinskog sustava.

– Prošla godina bila je teška, godina krize, a ova, 2010. godina nije ništa bolja i neće biti bolja. Očekuje nas još puno teških odluka, a na redu je i veliko pospremanje u kojem neću posustati bez obzira na napade i kritike – rekla je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u Vukovaru na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice osnutka stranke u gradu heroju. Ističući da se nove mjere i odluke s ciljem izlaska iz krize i oporavka gospodarstva mogu očekivati svakodnevno, Kosorova je najavila skoru temeljitu i korjenitu reformu mirovinskog sustava.

Reforma mirovina


– Doprinosima za isplatu mirovina prikupimo 20-ak milijardi kuna, a nedostaje nam još 16, 17, možda i više milijardi. Zato ćemo sustav morati reformirati. Ipak, isplata mirovina neće patiti – najavila je J. Kosor. Otkrila je i da od 1. srpnja namjerava uvesti red i u tržište plavoga dizela, i to uvođenjem kartičnog sustava, a sve načine njegovoga korištenja dogovorit će ministarstva poljoprivrede i financija te Ina. – Danas u Hrvatskoj ima 90.000 registriranih korisnika plavoga dizela, a istodobno se tim naftnim derivatom koristi 200.000 korisnika. Očito je da tu nešto ne štima i to ćemo riješiti. Strožom kontrolom onemogućit ćemo zloporabu sustava korištenja plavoga dizela i preusmjeriti ga onima koji su registrirani– najavila je J. Kosor. Predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Miro Kučić tvrdi da je uvođenje kartičnog sustava za korištenje plavog dizela bilo dogovoreno još prije dvije godine, i to upravo na inicijativu ribara. No, iako mjera “malo kasni”, pozdravlja je, ali i upozorava da je u ribarstvu bilo vrlo malo zloporaba, pa stoga i ne stoje primjedbe da ribari troše puno plavog dizela. Protiv uvođenja kontrole korištenja plavog dizela nemaju ništa ni u Koordinaciji seljačkih udruga Slavonije i Baranje. I sami su to, kažu, tražili, ali napominju da tom kontrolom ne smiju biti obuhvaćena samo obiteljska poljoprivredna gospodarstva nego i velike poljoprivredne tvrtke, počevši od Agrokora.

– Dosad su se kažnjavali samo mali, odnosno seljaci. Isto tako tražimo od premijerke da izvrši kontrolu i u Ini zbog kvalitete plavog dizela koji do krajnjeg korisnika dolazi u katastrofalno lošem stanju – upozorava Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije.

J. Kosor se osvrnula i na novi paket mjera gospodarskog oporavka te istaknula da je za njih osobno preuzela političku i svaku drugu odgovornost.

Potpora iz Washingtona

– Velik dio tih odluka mora se realizirati do kraja tekuće godine, dio sljedeće godine, a dio u idućih deset godina. Moramo se naučiti planirati za 10 ili 20 godina unaprijed. Ne samo za danas ili sutra– poručila je J. Kosor. Vjetar u leđa svakako joj je i priznanje direktora odjela za srednjoeuropske zemlje Petera Harrolda. On ga je uz napomenu da Hrvatska ipak nije Grčka, odaslao s redovitog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu, na kojemu hrvatsko izaslanstvo predvodi potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Harrold je rekao da je program gospodarskog oporavka hrvatske Vlade ohrabrujući, da je najgore za Hrvatsku prošlo i da će do stabilnosti doći čim se gospodarski rast vrati na 4,5 posto, a deficit smanji sa šest na tri posto. Možda će tome pripomoći smanjivanje nekih povlaštenih mirovina i parafiskalnih nameta te promjena stopa poreza na dohodak što je J. Kosor najavila zaključivši da nije vrijeme za politikantske ocjene mjera programa i dizanje bilo kakvih zidova.

Komentara 62

BO
bourne
19:16 24.04.2010.

Bok Janez, pa kaj Ti nije dosta. Pa brate mili pilaš po istom već 100 godina. OK, dobit ćete izlaz na otvoreno more ali daj naučite barem plivati.

OB
-obrisani-
20:15 24.04.2010.

24.04.2010. u 19:16h bourne je napisao/la: Bok Janez,...pa kaj Ti nije dosta. Pa brate mili pilaš po istom već 100 godina. OK, dobit ćete izlaz na otvoreno more ali daj naučite barem plivati. Konačno da me jedan Hrvat nasmije i i provokacije primi šaljivo..Idem odmah učiti plivati u Dravu..Sve najbolje i prestani sa švercem dizela jer Jadranka dolazi...

ZM
zmaj5
16:24 24.04.2010.

Ti Jadranka svaki dan u drugom kostima,a nas bi guzila. Guziš nas dvadeset godina i živiš na našoj grbači. Samo znaj da se kolo sreče okreče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije