NAPETOSTI U REGIJI

Kosovo zatvara granične prijelaze prema Srbiji: Prosvjednici blokiraju ceste i pregledavaju dokumente

Zatvoren granični prijelaz Batina-Bezdan
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
07.09.2024.
u 12:16

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji, kao i Srbija, ne priznaju neovisnost Kosova te svojim glavnim gradom priznaju Beograd

Priština je u subotu priopćila da je zatvorila dva granična prijelaza sa Srbijom nakon što su prosvjednici na srbijanskom teritoriju djelomično blokirali ceste i vratili putnike s kosovskim dokumentima u znak prosvjeda protiv najnovijih napetosti na sjeveru Kosova.

Manja skupina prosvjednika okupila se unutar Srbije, nekoliko kilometara od granice s Kosovom i u blizini najmanje tri granična prijelaza, te su provjeravali imaju li vozači kosovske dokumente.

"Maskirani prosvjednici unutar teritorija Srbije selektivno i na fašistički način zaustavljaju putnike koji su u Srbiji u tranzitu", rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla i najavio zatvaranje graničnih prijelaza u Merdaru i Bernjaku. Četiri ostala prijelaza između dviju država su i dalje otvorena.

Na sjeveru Kosova živi oko 50.000 Srba koji, kao i Srbija, ne priznaju neovisnost Kosova te svojim glavnim gradom priznaju Beograd. Kosovo, koje je proglasilo neovisnost 2008., do sada je priznalo više od 100 zemalja. Beograd redovito optužuje središnju kosovsku vladu za kršenje prava etničkih Srba.

VIDEO Prometna nesreća kod Šibenika

Ključne riječi

Komentara 4

ZU
Zurka
08:01 08.09.2024.

Kakve veze imaju nasi granicni prijelazi sa kosovskim? Na fotkama su nasi i to mi se cine kao oni nasi siroki prijelazi prema Bosni.

FU
Fusnota
13:05 07.09.2024.

Opetovano teroristi provociraju!

Avatar rubinet
rubinet
13:13 07.09.2024.

Čudno mi je kako se ne mogu dogovoriti kao ljudi...Recimo pitanje glavnog kosovskog grada...jedni bi Prištinu, a drugi Biograd. Kompromis bi bio pronaći neki svima prihvatljiv grad ..recimo Ferizaj....ili Gjilani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije