Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Kovačević o protjerivanju diplomata: Srbija je lošu situaciju odlučila učiniti još lošijom. Jedan je motiv za to

Zagreb:  Božo Kovačević
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
24.11.2023.
u 13:07

Direktor naše Sigurnosno-obavještajne agencije najavio je da će Srbija namjerno pogoršati odnose sa Hrvatskom, prema tome, naša strana je mogla naslutiti o čemu je riječ, a srpska strana znala je da će Hrvatska uzvratiti progonom jednog od srpskih diplomata, smatra Kovačević

Bivši ministar u Vladi RH i bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević gostovao je u studiju Večernjeg lista. S njim je razgovarala naša novinarka Lana Kovačević. Prvo je upitan o odgovoru Hrvatske na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Beograda. Naime, nakon što je Srbija protjerala prvog tajnika Hrvoja Šnajdera u veleposlanstvu RH u Beogradu, Hrvatska je odgovorila protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

– Odgovor Hrvatske je očekivan. Ako neka država protjera vašeg diplomata, vi imate pravo učiniti isto neovisno o tome što tog diplomata ni za što ne optužujete. Nije bilo iznenađenja ni za jednu ni za drugu stanu. Direktor naše Sigurnosno-obavještajne agencije najavio je da će Srbija namjerno pogoršati odnose s Hrvatskom, prema tome, naša strana je mogla naslutiti o čemu je riječ, a srpska strana znala je da će Hrvatska uzvratiti progonom jednog od srpskih diplomata. Takve situacije mogu se rješavati na više načina. Mogu se riješiti razmjenom nota i intenziviranim razgovorima radi normalizacije pogoršane situacije, a mogu se rješavati tako da se ionako loša situacija putem medija učini još lošijom. Čini se da se srpska strana odlučila za ovo drugo. Koji su motivi za to? Najvjerojatnije je da se time želi homogenizirati biračko tijelo srpske narodne stranke. Njihov donedavni lider, predsjednik Vučić ionako je svaki put iz rukava izvlačio adut Hrvatske kad je htio postići homogenizaciju biračkog tijela stranke – rekao je Kovačević. 

Slovenija je uskratila suglasnost kandidatu Srbije za veleposlanika zbog sigurnosnih razloga. Što nam to govori? 

– Mogli su uskratiti suglasnost i bez ikakve argumentacije, a mogli bismo pretpostaviti da je riječ o sigurnosnim razlozima. Odnosi između Rusije i Zapada pogoršani su, Srbija je istodobno saveznica Rusije i navodno zainteresirana za članstvo u Europskoj uniji. U Srbiji je pojačan rad diplomatskih i obavještajnih službi, ali vrlo je vjerojatno slovenska vlast dobila informaciju o tome da dotični diplomat može biti problematičan sa stajališta interesa Slovenije. Bilo koja država može uskratiti suglasnost za nekog ambasadora bez ikakvog obrazloženja. Ako se država suglasi da netko bude ambasador, onda o tome obavještava notom, ako se ne usuglasi, nije potrebna nikakva posebna nota. 

VEZANI ČLANCI: 

Treba li odgovor tražiti i u činjenici da je, recimo, ministar obrane Bosne i Hercegovine kazao da se u Republici Srpskoj organizira obuka paravojnih postrojbi koju vode Rusi. Koliko je to zapravo ozbiljna optužba i treba li Hrvatska reagirati na bilo koji način?

– To je ozbiljna optužba, jer kada bi to doista bilo tako, radilo bi se o protuustavnom djelovanju jer su jedine legalne snage u Bosni i Hercegovini oružane snage Bosne i Hercegovine i međunarodne snage Europske unije koje su tamo na temelju rezolucije Vijeća sigurnosti. Prisutnost bilo kojih drugih oružanih snaga nezakonita je, a u kontekstu ovog općeg porasta napetosti u odnosima između Rusije i Zapada, ako se ova informacija pokaže točnom, onda bi to bila potvrda spremnosti Rusije da eskalira situaciju na zapadnom Balkanu i da vrlo energično djeluje protiv daljnje euroatlantske integracije tih zemalja.

Što Hrvatska tu treba i može učiniti?

– Treba pažljivo pratiti situaciju. Treba intenzivirati kontakte sa zemljama članica Vijeća za provedbu mira koje daju direktive visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini. I naravno, treba razmijeniti informacije i u sklopu NATO saveza. Dakle, treba biti budna. Ne mislim da treba još nešto povrh toga poduzimati.

VIDEO: Kovačević o protjerivanju diplomata: Srbija je lošu situaciju odlučila učiniti još lošijom. Jedan je motiv za to

Komentara 12

LO
Lokislav
14:54 24.11.2023.

Dobro je da Srbi svako toliko naprave nekavu spačku. Podsjeti nas s kim imamo posla.

AK
Aka
16:30 24.11.2023.

Srbija na kraju neće imati kamo nego u EU i u Nato. Ovim klimanjem malo k Rusiji, malo k EU samo će ostaviti spoznaju o svojoj nestabilnosti političkog partnera, pa će u EU uvijek biti primana sa podozrenjem. Znači samii sebi kopaju rupu da u nju upadnu i da im se osveti. Uvijek se jedan stolac izmakne kad tad.

TO
Tornado0508
18:55 24.11.2023.

Jedino bolje od ovoga je da mi namjerno pogorsamo odnose sa srbima i vratimo Vizni rezim. Istocno od Dunava ionako niceg dobrog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije