Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RUGVICI

Kreće revitalizacija Imunološkog zavoda: Izgradnja tvornice zmijskog protuotrova

Nove tvornice Imunološkog zavoda
Foto: Imunološki zavod
1/9
04.04.2024.
u 11:49

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić potvrdili su odabir najpovoljnijeg ponuđača za projekt, čime se pokreće proces revitalizacije dugogodišnjeg zdravstvenog instituta.

Odabran je najpovoljniji ponuđač za izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici i kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš, a ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić najavio je skorašnje potpisivanje ugovora.

– Nakon više provedenih postupaka javne nabave u kojima nije nijedan gospodarski subjekt dostavio prihvatljivu ili pravovaljanu ponudu, u zadnjem provedenom postupku javne nabave, od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici, budućem sjedištu novog Imunološkog zavoda, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja. Procijenjena vrijednost ugovora za projektiranje i izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog protuotrova je 4,8 milijuna eura, dok je iznos odabrane ponude niži od procijenjene vrijednosti. Po ishođenju suglasnosti Vlade, potpisat ćemo ugovor s odabranim izvođačima i krenuti u proces realizacije – potvrdio je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić. 

Poslije gotovo tridesetogodišnje agonije oživjet će proizvodnja u Imunološkom zavodu. U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz nje te proizvodnju virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji.

POVEZANI ČLANCI:

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, u listopadu ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine. Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture. Tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi te za proizvodnju virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za upravnu zgradu 3 milijuna eura, za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno je za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij.

FOTOGALERIJA Misterij "zelene zgrade" u N. Zagrebu: Utrošeni su milijuni, nikad nije imala stanare, a što joj nosi sudbina...?

Nove tvornice Imunološkog zavoda
1/17

– Za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava Operativnog programa koherentnost i kohezija – rekao je ravnatelj Čardžić. Dodao je da će se izgradnja upravne zgrade, tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, centralne građevine s odjelima za osiguranje i kontrolu kvalitete, istraživanje, modula za punjenje i finalizaciju te skladišta financirati sredstvima državnog proračuna.

POVEZANI ČLANCI:

– Izuzetno velika će biti korist za hrvatski zdravstveni sustav revitalizacija Imunološkog zavoda i pokretanje proizvodnje zmijskog protuotrova, lijekova iz krvne plazme i virusnih cjepiva. Tim više smo ponosni što je ova Vlada i zdravstvena administracija uspjeli pokrenuti taj proces – dodao je Beroš i naglasio da se time postiže još veći stupanj dostatnosti proizvodnje lijekova i pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i naših pacijenata i to na načelima nacionalne samodostatnosti, a čime se smanjuje i ovisnost o stranim dobavljačima.

S druge strane, proizvodnjom cjepiva protiv zaraznih bolesti otvara se mogućnost njegova plasmana na svjetsko tržište, posebno u zemljama s izrazito visokom stopom rasta populacije koje imaju potrebe za velikim količinama osnovnih cjepiva po kojima je Imunološki zavod bio poznat te za koje ima vrijedne matične sojeve virusa kao osnovu za njihovu proizvodnju.

– I nije manje važno u cijelom ovom procesu, uz očuvanje vlastite proizvodnje, dugoročno davanje poticaja daljnjem razvoju biotehnologije u Hrvatskoj te stvaranje prilika za visoko stručne mlade ljude da se zaposle u svojoj državi – zaključio je ministar. 

FOTOGALERIJA Koje nekretnine posjeduje Zlatko Dalić? Izbornik Hrvatske novac je uložio u luksuzne zgrade

Nove tvornice Imunološkog zavoda
1/19

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
12:56 04.04.2024.

Velika pohvala svima koji su se za to zalagali i ostvarili!!

IZ
izrazlica
13:26 04.04.2024.

ajde hvala bogu više ... samo kaj mRNA cjepiva ne rade .. tijelo na neku foru skuži da to nije pravi virus

LO
Lolita3
14:27 04.04.2024.

Sve za Izbore, pa i "obećanje ludom radovanje" !. Dosta je bilo, sad će to raditi neka druga ekipa, ti si dosta štete napravio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije