Ministarstvo i HTZ osigurali novce

Kreće sadnja koja će upiti emisije iz vozila turista, do 2030. - 10 milijuna stabala

Na nekoliko lokacija u Sisku posađeno 160 novih stabala
Nikola Cutuk/PIXSELL
18.10.2022.
u 09:56

Zeleni pothvat provodit će turističke zajednice koja sadnju autohtonog drveća mogu organizirati od ove jeseni

O tome se počelo pričati prije godinu dana i došlo je na red.  Ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je tada da će i turistički resor u Hrvatskoj sadnjom stabala dati doprinos planu Europske unije o  klimatskoj neutralnosti do 2050., a jutros stiže obavijest da su Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednice 'pripremili projekt financiranja sadnje drveća u turističkim destinacijama diljem zemlje'. Sama realizacija, pak,  spušta se na teren. Poziv na uključenje u projekt upućen je turističkim zajednicama, 'koje imaju mogućnost već od ove godine organizirati sadnju autohtonog drveća'.

- Razvijena ekološka svijest svakog pojedinca važna je za budućnost hrvatskog turizma. Današnja tehnologija nam omogućava vrlo precizan uvid u utjecaj turizma na resursnu osnovu i prirodno bogatstvo, a ova akcija sadnje stabala samo je mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu koja nas okružuje. Siguran sam u odličan odaziv kolega iz sustava turističkih zajednica te svih ostalih turističkih subjekata jer zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je već sada u globalnim okvirima prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode - poručuje Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Inače,  Energetski institut Hrvoje Požar izračunao je emisije CO2 nastale zbog kretanja vozila turista u Hrvatskoj. Na osnovi procijenjenih emisija vozila turista te godišnje količine CO2 koju jedno stablo može “upiti”, izračunat je broj dodatnih stabala koje je potrebno posaditi svake godine kako bi se kompenzirale emisije. U skladu s time, prvotni plan bio je da se u ovoj godini zasadi oko 1,3 milijuna stabala. Broj novozasađenih stabala bi se kroz godine smanjivao, dok bi, recimo, u 2030. iznosio oko 1,1 milijuna stabala, a 2050. svega 115.000. Do spomenute 2030., pak, trebalo bi ih biti  zasađeno oko deset milijuna i to nema veze s redovnom sadnjom Hrvatskih šuma.

-  Jedan od strateških ciljeva u našoj novoj Strategiji jest turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu. Vrlo je važno već sada Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Upravo s tim ciljem inicirali smo i projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista - kaže ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U odabiru vrsta sadnica, turističke zajednice trebaju voditi računa o autohtonim vrstama i podneblju, poručuju organizatori, a svaka sadnica bit će obilježena oznakom održivosti hrvatskog turizma - Croatia naturally yours. Hrvatskim gostima projekt će se zasigurno svakako svidjeti. Prema podacima Eurobarometra o stavovima Europljana o putovanjima, većina građana Europske unije iskazuje spremnost na mijenjanje navika kako bi putovali održivije i to kroz konzumiranje lokalnih proizvoda, smanjenje otpada, smanjenje potrošnje vode, putovanja izvan turističke sezone, odabirom prijevoznih mogućnosti na temelju ekološkog utjecaja ili pak doprinoseći aktivnostima kompenzacije ugljika poput sadnje drveća.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja

Komentara 7

Avatar Asterix
Asterix
11:13 20.10.2022.

Hvale vrijedan projekt.

Avatar Drago2603
Drago2603
08:30 05.11.2022.

Za godinu dana posadi se 4 miliona stabala ako se ima volje.

GO
GogaM
12:49 29.10.2022.

Bravo ,tako treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije