TRANZIT PLINA

Kremlj upozorava Europu na cijenu plina: 'Ako Ukrajina ne potpiše novi ugovor...'

Ilustracija za poskupljenje plina
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/3
28.08.2024.
u 14:08

Većina primatelja ruskog plina, koji prolazi tranzitnu rutu preko Ukrajine, najavila je da se priprema za prekid protoka krajem ove godine kada istekne ugovor o tranzitu između Ukrajine i Rusije, s obzirom na to da je Ukrajina najavila da ga ne želi obnoviti.

U slučaju da Ukrajina ne pristane produljiti ugovor o tranzitu ruskog plina preko svog teritorija nakon što postojeći istekne 31. prosinca, europski potrošači osjetit će to u obliku viših cijena, naveli su u srijedu iz Kremlja. Ukrajina je ponovila da ne planira potpisivati novi ugovor o tranzitu plina s Rusijom usred vojnog sukoba koji je u tijeku. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pak, rekao je da bi Rusija, ako Kijev ne produlji ugovor, mogla pronaći alternativne rute, poput planiranog turskog plinskog čvorišta.

„Postoje druge rute, no naravno da će takve odluke s ukrajinske strane nanijeti ozbiljnu štetu interesima europskih potrošača, onih koji i dalje žele kupovati više zajamčen i cjenovno pristupačniji ruski plin”, najavio je Peskov. Također je rekao da će Europa morati platiti više za plin od drugih dobavljača, uključujući i ukapljeni prirodni plin (LNG) koji dolazi iz SAD-a.

VEZANI ČLANCI

Većina primatelja ruskog plina, koji prolazi tranzitnu rutu preko Ukrajine, najavila je da se priprema za prekid protoka krajem ove godine kada istekne ugovor o tranzitu između Ukrajine i Rusije, s obzirom na to da je Ukrajina najavila da ga ne želi obnoviti. Druga opcija je da Gazprom isporučuje dio plina drugom rutom, primjerice preko TurkStreama, Bugarske, Srbije ili Mađarske. Međutim, kapacitet na tim rutama je ograničen. EU i Ukrajina također su zatražile od Azerbajdžana da organizira razgovore vezane za ugovor o tranzitu plina s Rusijom.

Komentara 15

Avatar Joja
Joja
18:18 28.08.2024.

Madzari, Slovaci i komsiluk ostaju bez plina.

SE
Serengeti
17:18 28.08.2024.

Znači oni koji su kupovali ruski plin će ga i dalje kupovati samo preko Turske što će povisiti krajnju cijenu plina, a Ukrajina će ostati bez prihoda za tranzit. Bravo Zelenski 🤣😂

Avatar Sidewinder
Sidewinder
14:35 28.08.2024.

Nadam se da Ukrajina neće produljiti ugovor o plinu sa naci benzinskom postajom iz Kremlja, jer tada Orban i Fico ostaju bez plina i biti će primorani kupovati naš plin preko LNG terminala iz Omišlja. To naravno neće biti jeftino pogotovo za Orbana koji crta karte velike mađarske sa polovicom Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije