nedostaje radne snage

Krenuo 'lov' na sezonce: Ugostitelji na kontinentu vape da ostanu, povisili su i plaće

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
16.01.2020.
u 07:57

Bjelovarski ugostitelji, pak, vape da radnici ostanu u svome gradu, pa su plaće u nekim restoranima u središtu grada rasle i 25 posto

Poslodavci na Jadranu kreću u intenzivnu potragu za sezonskom radnom snagom. Traže se konobari, kuhari, spremačice, recepcionari, animatori...

Na vrhuncu sezone  Valamar Riviere, Poreč lani je zapošljavala više od sedam tisuća radnika, ove godine trebat će, kažu, i više.
- Minimalni uvjeti radnika što se tiče primanja su 5 tisuća kuna neto za puni mjesečni odrađeni fond sati. Svaki radnik koji dolazi više od 30 km od mjesta rada ima pravo na smještaj i na tople obroke - rekla je za HRT Andrea Damiani, voditelj Odjela ljudskih potencijala Valamar Riviere, Poreč.

Bjelovarska radna snaga, tradicionalno je tražena na Jadranu. - Evo, mogu vam reći i podatak od prošle godine gdje je kompletno razred konobara - u petak je završila škola, oni su u ponedjeljak već bili na moru raditi - kazao je Nenad Martinovski, rukovoditelj Odjela tržišta rada HZZZ, Područni ured Bjelovar.

Bjelovarski ugostitelji, pak, vape da ostanu u svome gradu. Pa su plaće u nekim restoranima u središtu grada rasle i 25 posto. - Očekujemo od Vlade da spusti PDV još i na konzumaciju pića tako da možemo podić plaće i ostatku branše - poručio je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od prvog srpnja i Austrija ukida radne dozvole za Hrvate. Pa i mi uvozimo radnu snagu - ovodišnja je kvota za zapošljavanje stranaca 78 tisuća 470 radnika. A kada se donese novi Zakon o strancima, kvote se ukidaju.

Video: Kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
09:18 16.01.2020.

Tja, kaj se more. Ako domaći ugostitelji oskudijevaju u radnoj snazi, koju su još prije desetak godina sramotno podcjenjivali, ne preostaje im drugo nego da energično mučnu glavom i pokušaju izumiti hrvatsku inačicu ugostiteljstva u kojem neće biti potrebni kuhari, konobari, recepcionari, spremačice, animatori i drugo osoblje. Ako u tom "novom pristupu poslu" ostanu bez gostiju, bit će to zato što razmaženi a zapravo tupoglavi turisti neće moći shvatiti svu genijalnost njihova izuma. Ni Tesline izume nisu ljudi u početku previše shvaćali. 'Oć'mo kaz'ti, i za najveće promašaje uvijek se lako pronađu izlike. A najlakše je za sve okriviti državu, i mirna Bosna.

TI
Tisli
09:34 16.01.2020.

Cijela priča se svodi na gramzivost poslodavaca. Svi bi htjeli za godinu dana riješti egzistencijalne probleme svojih praunuka. Ne vjerujem da im svaki mjesec ostaje manje od 2000€ prihoda, ali to je gospodi premalo...Ako mogu sada dizati 25% sve su sami rekli.

DU
Deleted user
08:36 16.01.2020.

I ostala zanimanja čekaju od vlade da spuste PDV sa 25% kako bi povećali plaće i radnici ostali u Hrvatskoj, ali izgleda da u ovoj krim državi nemamo svi jednaka prava. S obzirom da naši političari loču po birtijama ii maste se janjetinom nije ni čudo da misle kako hrvatsko gospodarstvo počiva na birtijama. Pa ne počiva valjda na tehnološkom razvoju, proizvodnji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije