Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE!

Krimejskim feštarima čast dizanja zastave

14.01.2009.
u 15:37

RIJEKA - Ovog vikenda definitivno počinje glavni urnebes u cijeloj regiji - u svim mjestima koja to još dosad nisu - ove se subote podižu karnevalske zastave, vješaju pusti, krivci za sve nedaće i zla, počinju brojna vesela događanja.

Feštari - glavni, a tužni
Ove godine čast podizanja gradske karnevalske zastave dobili su Krimejski feštari, koji se “smjenjuju” s onima s Pehlina i Zameta. Na veselu svečanost stižu i brojni gosti, a očekuju se i govori gradonačelnika Obija (u ostavci) i budućeg vladara grada meštra Tonija, kojega će, naravno, pratiti još aktualna Kraljica Riječkog karnevala Ivana Orlić.

Tradicionalno puhanje u antonjski rog nastavit će se u Pehlinu, te kasnije u Zametu, gdje počinju ove subote “Pusni tanci va Zamete”. Doznajemo i da su Krimejski feštari ove godine iznimno tužni - nakon 12-godišnje tradicije Smotre zvončara i feštara na Krimeji, na koju su dolazile brojne grupe iz našeg kraja i inozemstva - prekida se običaj. Smotre neće biti, jer, kažu, ove godine “nema soldi”!

Iz Viškova pozivaju ove subote na Antonju, kada će biti obješen Pust i izabrana Kraljica 10. Halubajskega karnevala. I Opatijci podižu ove subote svoju karnevalsku zastavu na gradskoj tržnici i najavljuju svoju - jednu od najljepših karnevalskih manifestacija - Dječji karnevalski korzo i jedinstvenu utrku Balinjeradu.

Prvi karnevalfest
Novost ovogodišnjeg karnevala na Kvarneru je i atraktivno najavljen Prvi karnevalfest, već sutra (petak) u Sportskoj dvorani u Kostreni. Pripremljena je izvedba 15 prigodnih kompozicija uz nastup zavidnog broja popularnih pjevača, među kojima su Alen Nižetić, Emilija Kokić, Vinko Coce, Garavuše, Mladen Grdović, Đani Maršan, Vlado Kalember, Duško Jeličić, Matko Jelavić, Trio Rio i Jozefina i drugi.

Prema riječima direktorice ureda TZ-a Kostrena Željke Egerdžije, koji uz Općinu i udrugu “Ljudi i običaji” organiziraju ovaj šušur, predstavit će se i pet karnevalskih grupa iz Viškova, Senja i Ludbrega, te Kotora i Ptuja. Predstavit će običaje i pjesme svoga kraja, te kroz humorističan prikaz prenijeti duh mjesta iz kojih dolaze. Karnevalska grupa Špažićari i meštrica (Jelena Vukoša) vjeruju da će uoči Karnevalfesta “oduzeti” Miroslavu Uljanu ključ Kostrene.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije