Tko provodi zakone

Kujica namjerno pregažena, policija kaže da to nije kazneno djelo, a ni prekršaj

Foto: privatni album
1/4
27.08.2023.
u 09:00

Zvali smo policiju, rekli su nam da oni tu ne mogu ništa jer kujica nije imala vlasnika, kaže nam stanovnik Bapske koji je sve vidio

Njezin život završio je pod kotačima traktora. I to ne slučajno, kujica je pregažena namjerno. Iako je sve prijavljeno policiji, a poznat je i počinitelj, po svemu sudeći nitko neće odgovarati.

– Mjesecima su njih dvoje živjeli na ulici, kujica i mužjak koji je i tata ove štenadi. Pokušavali smo dogovoriti kastraciju za kujicu, nismo stigli na vrijeme. Branili smo ih od mještana kojima su smetali, neki su ih htjeli zatući, ali kujicu svejedno nismo uspjeli spasiti – priča nam stanovnik Bapske, mjesta na istoku Slavonije, koji ih je i hranio. A otkad je kujica stradala brine se za štenad koja su ostala bez mame. Ima i svoje pse i mačke, ali nije mogao okrenuti glavu. Kaže, s prozora je gledao kad je M. K. (podaci poznati uredništvu) namjerno skrenuo traktorom s ceste na bankinu, pregazio kujicu koja je tu spavala i nastavio kao da se ništa nije dogodilo.

– Jadnica je uspjela napraviti dva koraka, pala je i uginula. Bila je subota, oko 18 sati. Zvali smo policiju, došli su i rekli kako oni tu ništa ne mogu napraviti jer kujica nema vlasnika. Pet dana je ležala uz cestu, muhe su se skupljale oko nje. Zvao sam veterinarsku stanicu, prvo su mi rekli da je negdje zakopam, a na kraju su ipak došli – opisuje nam K. S. kako se sve dogodilo. Dodaje da se počinitelj kasnije i hvalio da je zgazio kujicu i svemu se smijao.

Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku upitali smo što su utvrdili policijski službenici PP Ilok koji su došli na poziv. Je li provedeno kriminalističko istraživanje i jesu li o mogućem kaznenom djelu obavijestili DORH, odnosno je li podnesena kaznena prijava?

– PU vukovarsko-srijemska provela je izvide te utvrdila da nema elemenata kaznenog djela, niti prekršaja. Izviješten je nadležni komunalni redar o preuzimanju uginulog psa. Dojaviteljica je policijskim službenicima rekla da će preuzeti brigu o štencima – odgovaraju nam na upit.

A od svjedoka događaja doznajemo da ga je nakon našeg upita još jednom posjetila policija. Sve im je ponovno ispričao, a oni su mu rekli kako nije trebao uzeti štenad jer kujica nije bila njegova. Što je onda trebao, pita se, ostaviti ih da uginu?

Grad Ilok, u čijem je sastavu naselje Bapska, tražili smo da nam odgovore zašto nisu zbrinuli napuštene pse, s kojim skloništem za životinje imaju ugovor i zašto je zgažena kujica pet dana ležala uz cestu?

– Pri dobivanju informacije postupili smo sukladno našim ovlastima, a i nadležnostima – odgovaraju nam u mailu, a odgovor potpisuje Grad Ilok. Tko ih je informirao i o čemu ne znamo, a nismo doznali ni što se krije iza 'postupanja prema ovlastima i nadležnostima'. Jednako kao što nisu odgovorili na pitanje s kojim skloništem imaju ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja.

I dok policija smatra da se tu ništa ne može napraviti, kujica nije imala vlasnika pa nema prekršaja jer ne znaju tko ju je ostavio, a u namjernom ubojstvu životinje ne pronalaze elemente kaznenog djela, za napuštene životinje i dalje se brinu stanovnici Bapske. Jer tata štenadi i dalje je na ulici, a za štenad nitko iz grada nije niti pitao. Da ih nisu spasili ljudi kojima je bitan svaki život, odavno bi uginuli od gladi. Ovako su već i cijepljeni, a K. S. im traži i nove domove. To je sve što može. A tko će natjerati odgovorne da provode zakone? Kad već vlasniku koji je kujicu izbacio nije bila bitna, smiju li oni koji su zaduženi za provođenje zakona odlučiti da njezin život nimalo ne vrijedi, jer eto nije imala vlasnika. Uostalom, u čl. 205. Kaznenog zakona ne spominje se vlasnik, piše samo životinja. Kujica je namjerno pregažena, ubijena, postoje svjedoci, a i počinitelj se sam pohvalio. Koji elementi još nedostaju? 

Ključne riječi
pas

Komentara 9

Avatar Ja sam čovjek, vi?
Ja sam čovjek, vi?
09:51 27.08.2023.

Monstrum i kukavica, jadan onaj koji daje podršku ovakvima.

EB
EBERT
09:46 27.08.2023.

Sramota Zalosno neljudski. Kad bi smjela napisat sto mislim ovaj monstrum nebih zivjel ni minutu.

WC
wolf_cro
15:41 27.08.2023.

Zakon o zaštiti životinja i kažnjavanju onih koji ih muče ili zlostavljaju nigdje ne spominje uvjet da životinja ima vlasnika. Po toj logici može se zlostavljati svako dijete čiji su roditelji nepoznati ili ih nema. Ovo je očit primjer sprege policije i raznih seoskih baja koje štite. Siguran sam da dotični radi svašta 'sa strane' od čega koristi imaju i dotični koji sramote MUP svojim postupanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije