Izložba

Kultura Broda prikazana kroz Zbirku plakata

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
18.03.2014.
u 11:50

Plakati svjedoče o iznimno bogatom i raznovrsnom kulturnom i društvenom životu Brođana kroz nekoliko državnih uređenja

Državni arhiv u Slavonskom Brodu povodom 55. godišnjice djelovanja pripremio je zanimljivu izložbu pod nazivom  ''Kultura Broda kroz Zbirku plakata -  (1898.-1969.)''. Djelatnici arhiva izložbom žele promovirati plakate i letke kao iznimno vrijedne izvore brojnih povijesnih događaja u gradu na Savi.

Autori izložbe Gordana Slanček i Domagoj Zovak iz bogate zbirke koju čini preko sedam tisuća prikupljenih plakata i letaka deponiranih u brodskom arhivu izdvojili su stotinjak najreprezentativnih , te pomoću njih namjeravaju inspirirati potencijalne istraživače da počnu istraživati do sada manje obrađivane teme iz  historiografije grada. 

Brojna kulturno - umjetnička društva i udruge koje su djelovale u Brodu  organizirali  su zanimljive događaje , razne priredbe, zabave, tombole, dočeke Nove godine, izložbe, koncerte i ples ne večeri. Plakati svjedoče o iznimno bogatom i raznovrsnom kulturnom i društvenom životu Brođana kroz nekoliko državnih uređenja u periodu od kraja devetnaestog, pa sve do završetka šezdesetih godina prošlog stoljeća. 

Ovo je prvi puta da arhiv realizira  izložbu koristeći isključivo plakate, odnosno letke. Do sada su neki od njih već viđeni, ali tematski  uz zbirke  fotografija, knjiga, članaka i spisa. Najveći dio plakata u arhiv je došao iz nekadašnje tiskare "Plamen" koja je imala obvezu duplikate predavati Državnom arhivu, a neki od njih došli su i kroz brojne ustanove. Sačuvani su u izvornom obliku, neoštećeni i sortirani u različite serije kao što su kultura, gospodarstvo, školstvo, zdravstvo i slično. Izložbu je otvorila ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić, a postavljena je na zidovima hodnika i duž stubišta zgrade Državnog arhiva u Cesarčevoj ulici.

>> Brođanima predstavljene mogućnosti EU obrazovnog programa Erasmus plus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije