nevolje po tajkunu

Kutle slobodan u BiH, no može biti uhićen čim prijeđe granicu

'19.04.2010.,Zagreb - Zupanijski sud u Zagrebu.Sudjenje Josip Soic i drugi,slucaj Komercijalna banka.Miroslav Kutle. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
06.04.2013.
u 19:06

Miroslav Kutle spas od hrvatskog pravosuđa potražio je u BiH. Ispalo je da je dobro procijenio jer je Kantonalni sud u Sarajevu odlučio da djelo za koje je u Hrvatskoj osuđen, u BiH nije kažnjivo

Miroslav Kutle spasio se od odlaska u zatvor u BiH, no zato mu je susjedna država postala zatvor u pravom smislu te riječi jer čim nogom stupi izvan granica BiH, može biti uhićen. Sukus je to raspleta u slučaju afere Gradski podrum, a nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odbio zahtjev hrvatskog Ministartsva pravosuđa da BiH preuzme izvršenje Kutline kazne.

Naime, nekada najdraži tajkun HDZ-a zbog malverzacija u privatizaciji Gradskog podruma bio je 2009. u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. Pravomoćnost te presude Kutle nije čekao u Hrvatskoj već je i prije, točnije na dan objave presude, pobjegao u BiH. Nakon što je presuda postala pravomoćna, Hrvatska je od susjedne države zatražila da Kutle kaznu odsluži u BiH, a na temelju sporazuma između dviju država o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija. No da bi se sporazum proveo u djelo, djelo na kojem se presuda zasniva mora biti kažnjivo u obje države. A Kantonalni sud u Sarajevu zauzeo je stav da zloporaba položaja i ovlasti za koju se Kutlu teretilo u Hrvatskoj, nije u BiH kazneno djelo te je Kutle u susjednoj državi postao slobodan čovjek.

Cijeli slučaj dodatno komplicira i to što Kutle uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH pa, bez obzira na to što je za njim odavno raspisana tjeralica, ne može na osnovi nje biti uhićen u BiH te izručen Hrvatskoj. Nakon odluke suda susjedne države, oglasilo se i naše tužiteljstvo, navevši da Hrvatska kao država presuđenja zadržava pravo izvršenja navedene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna tu istu presudu. Drugim riječima, Kutle je siguran samo dok je u BiH. Izvan njezinih granica može biti uhićen bilo po tjeralici koju je za njim raspisao zagrebački sud bilo po europskom uhidbenom nalogu, koji će vrijediti od 1. srpnja odnosno od ulaska Hrvatske u EU.

>> Sarajevski sud oslobodio Miroslava Kutlu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije