Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBAN LABORATORIJ

Mjesto na kojem pokušavaju spriječiti novu pandemiju: Jedan od ključnih zadataka zaustaviti Bolest X

Defence Science and Technology Laboratory at Porton Down
Foto: Ben Birchall/PRESS ASSOCIATION
1/9
25.09.2023.
u 09:59

Porton Down je navodno jedan od najtajnovitijih centara za znanstvena istraživanja u Velikoj Britaniji, a zadatak mu je zaustaviti sljedeću pandemiju.

Novinar BBC-ja posjetio je taj laboratorij, te opisuje kako je prošao kroz izrazito stroge zaštite u objektu kako bi mogao pristupiti znanstvenicima koji tamo rade. Njihov je zadatak pronaći način za spašavanje života i smanjivanje potrebe za karantenom u slučaju nove pandemije. "Covid, naravno, nije jednokratan slučaj", kaže prof. Dame Jenny Harries, izvršna direktorica Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), koja vodi te laboratorije. "Kažemo da je Covid bio najveći javnozdravstveni incident u ovom stoljeću, ali ne mislim da itko od nas misli da će opet proći stoljeće prije sljedeće opasnosti", dodaje. Kombinacija klimatskih promjena, urbanizacije i ljudi koji žive sve bliže životinjama potencijalni su izvor mnogih novih bolesti koje se prenose na ljude. Zato ova znanstvenica smatra da se suočavamo s "rastućom plimom rizika".

Porton Down  je smješten u mirnom selu Wiltshire, blizu Salisburyja i jedno je od rijetkih mjesta na svijetu opremljenih za istraživanje nekih od najopasnijih virusa i bakterija koji postoje, a koji su smješteni u tamošnjim zamrzivačima. Susjedne zgrade uključuju Laboratorij za znanost i tehnologiju obrane (dio Ministarstva obrane), gdje je potvrđeno da je nervni agens novičok korišten u trovanjima u Salisburyju. Laboratoriji za cjepiva na brzinu su izgrađeni kao dio hitnog odgovora na Covid. No, kako su intenzivni zahtjevi pandemije jenjavali, fokus se promijenio, a novi centar za istraživanje cjepiva usredotočen je na tri vrste prijetnji: poznate infekcije s kojima se sve teže nositi, poput superbakterija otpornih na antibiotike, potencijalne prijetnje koje bi mogle uzrokovati problem poput ptičje gripe i nove varijante Covida i, te na tzv. ''Bolest X'' znači neku nepredviđenu novu bolest, koja bi poput Covida mogla iznenaditi svijet. 

VEZANI ČLANCI

Znanstvenici iz Porton Downa rade na prvom cjepivu protiv krimsko-kongoanske hemoragične groznice, koju šire krpelji, a koja ubija oko trećine zaraženih. Bolest je prisutna u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i u Aziji - i mogla bi se dalje širiti s klimatskim promjenama. Osim toga procjenjuju i učinkovitost cjepiva. Znanstvenici su uočili da bi jedna od varijanti Omicrona mogla zaobići dio zaštite koju pružaju cjepiva protiv Covida, pa još uvijek prate nove varijante uzgajajući ih u laboratoriju.

Procjene pokazuju da su cjepiva protiv Covida spasila više od 14 milijuna života u samo prvih 12 mjeseci korištenja. "Zamislite da su ta cjepiva bila dostupna samo malo ranije", kaže prof. Isabel Oliver, glavna znanstvena direktorica za UKHSA. "Bili su dostupni brže nego ikad prije u povijesti, ali mogli smo spasiti mnogo više života i mogli smo se puno brže vratiti u normalan život''.  U prošlosti smo jednostavno reagirali na događaje, ali u budućnosti moramo biti naprijed i "pokušati zaustaviti" svaku pandemiju prije nego što uopće počne. ''A ako se nova bolest ipak pojavi'', dodaje prof Harries, ''moramo je zaustaviti u najranijoj fazi''.

VIDEO Eksplozija u stanu u Puli: Ozlijeđeni žena i dijete (15)

Komentara 4

Avatar Carbonado
Carbonado
10:19 25.09.2023.

Jedu li možda u blizini šišmiše?

MU
mustafa13
10:42 25.09.2023.

Znači, kad sljedeći virus pobjegne nećemo više moći okriviti kineze...

FR
FranjoTT
10:05 25.09.2023.

Tako je i onaj kineski laboratorij radio pa eto pobjeglo.... Naime takvi laboratoriji bi se trebalo graditi na izoliranim lokacijama a ne u središtu metropola, baš kao da želiš apokalipsu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije