ISTRAŽUJU IH ZBOG UTAJE CARINE

Lagali da čelik uvoze iz Južne Koreje, iako su ga uvozili iz Kine, pa im zaplijenjeno 2,4 milijuna eura

EPPO
02.10.2024.
u 09:51

Lažiranjem porijekla uvezene robe, osumnjičene tvrtke su, navodi EPPO, iskoristile pravo izuzeća carina na robu iz Južne Koreje

Talijanska financijska policija u Ferrari, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), zaplijenila je 2,4 milijuna eura na računima dviju tvrtki koje su bile uključene u uvoz kolutova od nehrđajućeg čelika. Protiv tih tvrtki i njihovih rukovodećih osoba EPPO vodi istragu zbog utaje carine i krivotvorenja. 

Osobe koje se sumnjiče za ta djela dulje su vrijeme bile tajno praćene i prisluškivane, a i iz dokaza koji su tako prikupljeni te iz pretraga koje su obavljene zadnjih mjeseci u  Ferrari, Vareseu, Milanu i La Speziji prikupljeni su dokazi na osnovu kojih se spomenute tvrtke sumnjiče da su carinskoj agenciji u Ferrari prijavile lažne podatke.

Sumnja se da su trojica administratora lagala o porijeklu više od 110 čeličnih proizvoda koji su uvezeni. Navodili su da se da čelik koji se uvozi potječe iz Južne Koreje, iako se zapravo radilo o kineskim proizvodima. Lažiranjem porijekla uvezene robe, osumnjičene tvrtke su, navodi EPPO, iskoristile pravo izuzeća carina na robu iz Južne Koreje, čime su izbjegle platiti oko 2,24 milijuna eura dodatnih carina uvedenih antidampinškom uredbom EU-a iz 2019.

Po nalogu suca istrage na bankovnim računima osumnjičenih tvrtki preventivno su zaplijenjena 2,4 milijuna eura, a ranije je zaplijenjeno i nekoliko čeličnih kolutova.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu

1/44

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije