Orešković o holokaustu:

Lako je danas reći 'ne ponovilo se', treba napraviti sve da se nešto takvo ne može ponoviti

Sabor, sjećanje na holokaust
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
27.01.2016.
u 16:23

Hrvatski sabor svečanom je sjednicom obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Hrvatski sabor danas je svečanom sjednicom obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a premijer Tihomir Orešković okupljenima je poručio "zapamtite i ne zaboravite" dan koji podsjeća na neizmjernu ljudsku patnju, prije svega židovskog naroda, ali i svih onih koji nisu pripadali totalitarnom arijevskom načinu razmišljanja.

– U logorima nisu ubijani ljudi, nego brojevi, zato što su ljudi iz mržnje bili svedeni na brojeve. Lako je danas reći "ne ponovilo se", treba napraviti sve da se nešto takvo ne može ponoviti – objasnio je Orešković koji kao instrumente borbe protiv takvog načina razmišljanja vidi demokraciju, ljudska prava, međusobno praštanje, dijalog i toleranciju.

– I danas postoje skupine koje prakticiraju takav način razmišljanja i djelovanja, i svijet se mora ujediniti protiv svih koji na bilo koji način osporavajući holokaust otvaraju vrata novim holokaustima. Hrvatska mora biti dio tog svijeta i sudjelovati u toj borbi zbog naše budućnosti u kojoj više nikada ne smije biti mjesta za takve zločine i zločince – zaključio je premijer.

Predsjednik Sabora Željko Reiner dodao je da je moralna obveza svakog pojedinca da stane u obranu tolerancije i prava na različitost, protiv svakog totalitarizma, protiv rasističke, političke, vjerske i spolne isključivosti.

– Isto tako moralna je obveza hrvatske države da se oduži hrvatskim Židovima ubrzanjem povrata oduzete imovine te da im pomogne u izgradnji sinagoga gdje smatraju da postoji potreba – zaključio je Reiner. 

>> Preživjeli iz holokausta kandidat za najstarijeg čovjeka na svijetu

Komentara 42

AT
Atlantis1
16:33 27.01.2016.

Lijepo je slusati novog hrvatskog premijera, civiliziranog i postenog covjeka. Dobro dosla promjena od prijasnjeg kleptomana iz Dugobaba i ovog zadnjeg, po ponasanju i rijecniku, stemera sa Pescenice.

DU
Deleted user
16:30 27.01.2016.

Tako je Oreškoviću, protiv fašizma i komunizma svim demokratskim sredstvima.

Avatar Kontextist
Kontextist
16:31 27.01.2016.

Tako je premijeru i zato treba sprijeciti provokacije lijevih jer nema garancije da se tako nesto nemoze ponnovo dogooditi, sprijeciti ih za njihovo dobro. Osuditi YU rezim i lustracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije