'NEĆE NAM UNIŠTITI ODNOSE'

Lavrov bjesni zbog propalog puta u Srbiju: Dogodilo se nešto nezamislivo, ovo je uznemirujuća akcija

Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.06.2022.
u 12:49

Naglasio je da njihove odnose sa Srbijom ''nitko neće uništiti''. Srbijanskog ministra vanjskih poslova pozvao je da posjeti Rusiju. Nada se da njegov zrakoplov ''neće doživjeti sramotu od Bruxellesa''.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak NATO i EU zbog toga što nije mogao doletjeti u Beograd, poručivši im da neće uspjeti narušiti odnose Moskve i Beograda.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.  

Lavrov je tim povodom u Moskvi održao konferenciju za novinare i rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a. 

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. "Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira "najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, a sve je to u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Dogodilo se nešto nezamislivo, ovo je uznemirujuća akcija – rekao je Lavrov. On je danas trebao stići u Srbiju, no susjedne zemlje zatvorile su zračni prostor za let zrakoplova.

Lavrov je kazao i kako je oduzimanje suverenoj državi da provede prava koje ima ''demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu ići u korištenju najgrubljih sredstava''.

– Posjet ruskog ministra na Zapadu se doživljava kao prijetnja velikih razmjera – rekao je.

– Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava. Cijenim hrabar stav koji zauzima Srbija i Vučić – istaknuo je Lavrov.

Dodao je da njihove odnose sa Srbijom ''nitko neće uništiti''. Srbijanskog ministra vanjskih poslova pozvao je da posjeti Rusiju. Nada se da njegov zrakoplov ''neće doživjeti sramotu od Bruxellesa''.

Ruski ministar je također kazao kako Zapad ne želi da pruže potporu Beogradu i inicijativi otvorenog Balkana.

– Sada je jasno da NATO i Bruxelles žele Balkan pretvoriti u svoj projekt zatvorenog Balkana – poručio je.

Rusija: Zatvaranje zračnog prostora ''neprijateljska je akcija''

Kremlj je u ponedjeljak objavio da smatra "neprijateljskom akcijom" potez triju istočnoeuropskih zemalja da zatvore svoj zračni prostor i spriječe ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da otputuje u Srbiju. 

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u Beograd.  

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi takve akcije mogle prouzročiti probleme s organizacijom diplomatskih sastanaka na visokoj razini.

No one neće spriječiti Moskvu da održava kontakte s prijateljskim zemljama, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 39

ST
stefj
14:15 06.06.2022.

Eh, mislim da je svojim nedolaskom spasio Srbiju...

FN
Fr@njo
14:54 06.06.2022.

Kako ti nacisti iz BG,MK, CG, nisu dopustili bratu da si posjeti brata...grozno.

SV
Sveznadar
15:40 06.06.2022.

Ja mislim da je ovo Vučićevo maslo. Ali, svejedno nema natrag. Medvjed je iskeženim zubima zagrlio Srbiju. Nema više koprcanja sa stolice na stolicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije