UHIĆENJA U ITALIJI

Lažno povećali temeljni kapital startupa kako bi dobili 1,6 milijuna eura za razvoj dronova

Ilustracija
Tomislav Miletic/PIXSELL
17.07.2024.
u 08:35

Osim za prevaru i krivotvorenje dokumenta, sumnjiče se i za pranje novca.

Dvije osobe su po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićene u Italiji zbog sumnje da su na prevaru od Europskog investicijskog fonda dobili 1,6 milijuna eura zajma za razvoj dronova. 

Dvojica osumnjičenika upravljaju start-upom koji se bavi istraživanjem i razvojem dronova za komercijalnu upotrebu. EPPO ih sumnjiči da su simulirali značajno povećanje temeljnog kapitala startupa, kako bi od talijanske banke dobili dva kredita, svaki u iznosu od 800 000 eura. Za ove kredite, namijenjene razvoju djelatnosti tvrtke, EIF je jamčio do 80 %. Kako bi dobili zajmove, predočili su lažne bilance i krivotvorene knjigovodstvene isprave koje su se odnosile na visinu temeljnog kapitala. Trebali su dobiti još jedan kredit od tri milijuna eura, no ta isplata je spriječena zbog sumnje u prevaru. 

Nakon što su uhićeni, pretražena im je kompanija te kuće i stanovi, nakon čega je im je zamrznuta imovina vrijedna 1,3 milijuna eura. Radi se o pet nekretnina koje zajedno vrijede ukupno milijun eura te pet bankovnih računa na kojima je bilo ukupno 213.000 eura. Osim za prevaru i krivotvorenje dokumenta, sumnjiče se i za pranje novca. 

VEZANI ČLANCI

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije