HRVATSKA - LIBIJA

Libijci hoće ulagati u hrvatski turizam i vodu

14.08.2003.
u 00:00

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević: Hrvatska ne strahuje od SAD-a zbog posjeta Libiji, od nečega moramo živjeti

Posjet Libiji dugo se dogovarao i u njega je uložen velik trud i s hrvatske i s libijske strane i u svim tim prijašnjim kontaktima, ali i u dosadašnjem boravku ovdje, vidi se da postoji volja i interes za maksimalnu suradnju dviju zemalja - izjavio je predsjednik Mesić. U Sirtu su vođeni ponajprije politički razgovori, a predsjednik Mesić se s libijskim vođom Gadafijem susreo dva puta. Treći sastanak zbio se u srijedu ujutro, neposredno prije odlaska hrvatskog izaslanstva u Tripoli. Gadafi se u dosadašnjim razgovorima zanimao za stabilizaciju regije nakon raspada Jugoslavije i suradnju Hrvatske sa zemljama proizašlim iz te države.

Mesić je istaknuo da je Gadafi zainteresiran da se hrvatsko-libijska gospodarska suradnja ostvari dokraja i da se provedu planovi i prijedlozi s kojima je hrvatsko političko i gospodarsko izaslanstvo doputovalo u Libiju. Konkretni razgovori hrvatskih i libijskih gospodarstvenika od ponedjeljka se vode u Tripoliju. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević naglasio je da je ovo najbrojniji gospodarski posjet u pratnji predsjednika Republike u njegovim dosadašnjim putovanjima u inozemstvo. Vidošević je novinare izvijestio da je u ponedjeljak potpisan Sporazum o suradnji udruženja libijskih industrijskih komora i HGK. Vidošević je također izjavio da su svi hrvatski gospodarstvenici pronašli partnere za razgovor, a već su i bili primljeni u libijskom ministarstvu nafte i uredu potpredsjednika vlade.

- Pohvaljeni su vrlo dobro ostvareni poslovi u energetskom sektoru, a to se prije svega odnosi na Inu, Crosco i Naftaplin - kazao je Vidošević i dodao da bi hrvatska građevinska operativa mogla sudjelovati u gradnji sustava cesta na jugu Libije. Također su ostvareni kontakti na farmaceutskom i medicinskom planu. Libijska strana, dodao je predsjednik HGK, posebno je zainteresirana za ulaganje u hrvatski turizam i područje voda, koje su jak hrvatski resurs, a Libiji su problem. Vidošević je, na novinarsko pitanje očekuje li možda probleme s američke strane, koja još budno pazi na kontakte svih zemalja s Libijom, odgovorio: - Hrvatska od nečega mora živjeti, a najbolji su nam izgledi za razvijanje izvoza u snažnom nastupu prema zemljama poput Libije. Osim toga, Libiji su ukinute sankcije i mislim da nema nikakvih prepreka za normalnu poslovnu suradnju.

Jučer poslijepodne hrvatsko je izaslanstvo u Tripoliju bilo na svečanom otvorenju nove zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Libiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije