POBUNA Udar na ministarstvo

Liječnici DORH-u podnose prijavu protiv Milinovića?

Autori: Diana Glavina, Drago Šantoši
25.02.2009.
u 14:43

Do kraja ovoga tjedna mjerodavnom Državnom odvjetništvu podnijet ću kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz Ministarstva zdravstva i HZZO-a.

Kaznena je prijava u pripremi, potvrdio je danas odvjetnik Rajko Mlinarić, zastupnik liječnika obiteljske medicine koji su se pobunili protiv zdravstvene reforme ministra Darka Milinovića.

Odvjetnik Mlinarić ne želi reći protiv kojih odgovornih osoba podnosi kaznenu prijavu ni koji je razlog tome s obrazloženjem kako mu zakon zabranjuje iznositi te podatke. Neslužbeno se međutim govori o ministru Milinoviću i v. d. direktora HZZO-a dr. Tihomiru Strizirepu, a glavna je tema navodno prekoračenje ovlasti u trošenju novca, i to nekoliko milijuna kuna na mjesec.

Odvjetnik Mlinarić kaže i to da zastupa za sada 870 obiteljskih liječnika, a broj je potpisanih punomoći liječnika koje stižu u njegov odvjetnički ured sve veći.

Na najave o prijavi Milinović je istaknuo da gotovo 96 posto zdravstvenih djelatnika podupire reformske mjere, a o problemima oko naplate participacija bilo je nekoliko sastanaka s Državnim odvjetništvom. “Nitko nema pravo kršiti zakon, pa ni liječnici primarne zaštite. Pozivam ih da poštuju zakon, da naplaćuju participaciju.

Na 50 pacijenata tek jedan ili dva trebaju platiti 15 kuna. Budući da je oko 800 tisuća novih ljudi u dopunskom osiguranju, za mjesec-dva nitko neće morati plaćati iz svoga džepa. HZZO je krenuo u redovitu kontrolu bolnica i primarne zdravstvene zaštite, pa su moguće i sankcije, od opomene do uskraćivanja “glavarine”. Kolegama u primarnoj zaštiti čestitam na trudu, ali o nepoštovanju zakona nema razgovora”, rekao je ministar Milinović.


'Nema zime za zdravstveni sustav'

“Nema zime za zdravstveni sustav”, poručio je ministar Milinović koji je nazočio potpisivanju ugovora o dogradnji virovitičke bolnice vrijednog oko 80 milijuna kuna, a koji bi i stanovnicima ove slavonske županije za dvije godine trebao donijeti kvalitetnije usluge. Milinović je pustio u rad šesnaestoslojni CT, RTG aparat i color dopler za neurologiju. (D. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije